(Nu moet het gebeuren!) Foy Vance “Live at Bangor Abbey”


Zo’n twee jaar geleden schreef ik hier over het tweede studioalbum van Foy Vance, “Joy of Nothing”. Later kreeg hij mondjesmaat aandacht in andere media en werd zijn album steeds goed beoordeeld; toch bleef het voor vele onterecht een verborgen pareltje.
Sinds die tijd ben ik op zoek geweest naar een exemplaar van zijn debuut uit 2007:Foy-Vance_Digital-Album-Cover_Live-At-Bangor-Abbey-Hi-Res “Hope”. Meermalen op een website besteld en steeds bericht terug dat het niet leverbaar was. Een paar weken geleden had ik geluk een exemplaar tweedehands te pakken te krijgen. Mijn geluk kon ik bijna niet op. Tegelijkertijd werd mijn aandacht gevestigd op het verschijnen van een nieuw album van Vance. Dit “Live at Bangor Abbey” brengt Vance  terug naar zijn geboortegrond en we horen hem met band en strijkkwartet spelen in de eeuwenoude abdij van Bangor. Deze abdij is een van de oudste van Ierland, die zelfs zijn oorsprong heeft in de vijfde eeuw. Al is er uit die tijd helemaal niets meer terug te vinden. De oudste resten dateren waarschijnlijk uit de zevende eeuw.
Het album “Live at Bangor Abbey” is de registratie van een werkelijk schitterend concert van Foy Vance met een publiek in de banken, dat het oeuvre van de artiest kent, blijkens de reacties bij het inzetten van sommige van zijn liedjes.
Het album opent met het nog steeds geweldige ‘At Least My Heart Was Open’, een nummer dat ook zijn tweede studioalbum opent en een prima sfeer neerzet. Wie nog nooit van deze artiest een noot heeft gehoord, kan het beste bij dit live-album beginnen. Wie dan niet valt voor de uitstraling, liedjes en performance van deze artiest, zal dat waarschijnlijk nooit doen.
Deze artiest is tegenwoordig meer te vinden in Amerika en Canada, waar zijn populariteit een stuk groter is dan aan deze kant van de plas. Toch koos hij ervoor om terug te gaan naar Ierland om dit concert vast te laten leggen. Een goede keuze, want het geluid is fenomenaal en de sfeer uitstekend. Nu maar hopen dat Foy Vance hier wat meer voet aan de grond krijgt. Want zoals ik hem twee jaar geleden al vergeleek met Ray LaMontagne, Frankie Miller en natuurlijk ook Bruce Springsteen in zijn ingetogener werk/niet stadionrock-benadering: zo is het nog steeds! Foy Vance kan makkelijk uitgroeien tot een hele grote als hij de aandacht krijgt. Luister naar dit live-album en laat je overtuigen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.