(poëzie op muziek) Souad Massi “El Mutakallimun (Maters of the World)


Omdat dit album maar niet wil doordringen, lijkt het me tijd om aandacht te besteden aan het prachtige nieuwe album van Souad Massi. Vorig jaar mocht ik haar live zien spelen met een gipsy gitarist in het midden van Frankrijk. Na het optreden had ze zelfs even tijd SouadMassi_ElMutalkallimunom aandacht te besteden aan haar fans en een praatje te maken.
Met “El Mutakallimun (Masters of the World)” tapt Massi uit een heel ander vaatje dan tijdens dat concert. Geen gipsy klanken maar wel haar karakteristieke zang, gekoppeld aan westers georiënteerde Algerijnse muziek. Soms met een vleugje reggae zoals in ‘Hadari’.
Massi heeft gedichten van grote Arabische dichters, die een link hebben met Spanje, op muziek gezet. Zo horen we gedichten van El Mountanabi, Elya Abou Madi, Ahmed Matar, Abou El Kacem El Chabbie, Zouhaïr Abi Salma, Majnun Layla en Al Asmaï. Dat het gedichten zijn van grote dichters is nauwelijks hoorbaar. De muziek van Souad Massi voelt vooral als een logisch vervolg op wat ze al eerder opnam. Nergens klinkt het geforceerd of gemaakt. Massi zingt soepel haar Arabische teksten en wie wil weten waarover ze zingt, kan terecht bij het meegeleverde boekje, waar alles zowel in het Engels als in het Frans wordt uitgeschreven.
Het knappe van Massi blijft, dat ze de Arabische cultuur tekstueel steeds trouw is gebleven, maar dat ze muzikaal heel westers klinkt. Ze brengt de twee werelden zo dicht bij elkaar, dat die versmelten in de liederen op dit vijfde studioalbum van Massi in zo’n veertien jaar. Geen hoge productie maar wel stuk voor stuk pareltjes.
In Frankrijk, waar Massi momenteel woont, is ze een ster. In Nederland heeft ze een kleine schare fans. Tijdens het praatje in Frankrijk beloofde ze om dit jaar naar ons land te komen voor een concert. Tot op heden zie ik dat nog niet op haar agenda staan, maar dat zullen we scherp in de gaten moeten houden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.