(blij met vergelijkingen?) Flo Morrissey “Tomorrow Will Be Beautifull”


Zo ligt je debuutplaatje in de winkel als beginnend artiest en komen de eerste recensies binnen. Natuurlijk word je als nieuweling beoordeeld door de meetlat langs je te houden en te vergelijken met artiesten die we al kennen.
De twintigjarige Flo Morrissey werd al snel vergeleken met Kate Bush. Maar dat die FloMorrissey_Tomorrow Will Be Beautifulvergelijking niet opgaat is ook al redelijk snel duidelijk. De geoefende stem van Kate Bush kan eigenlijk niet wedijveren met het nog jonge talent en de ongeoefende maar pure stem van Flo Morrissey. Een stem die misschien nog ver kan groeien, maar ook roept om bescherming om de puurheid niet te verpesten. De muziek van Morrissey is echter niet te vergelijken met de muziek van Bush.
Flo Morrissey hoort met haar muziek bij de folk met hier en daar een uitstapje naar wat theatrale popmuziek, om vervolgens snel weer terug te keren naar de folk. Niet zo vreemd dus dat andere recensenten op zoek gingen naar vergelijkingen in die sector. Er komen dan ook namen voorbij van Vashti Bunyan, Karen Dalton en Linda Perhacs. Vooral de vergelijkingen met Bunyan en Perhacs zijn treffend voor wat betreft de puurheid van de zang van Morrissey in de folktraditie. Of deze jonge dame nu helemaal blij zal zijn met de vergelijkingen is maar de vraag. Beide dames deden er zo’n veertig jaar over voordat er een tweede album op hun debuut volgde.
Laten we hopen dat Flo Morrissey niet in dat opzicht lijkt op voornoemde dames, of de angst krijgt ingeboezemd en niet durft te komen met een tweede album. Muzikaal mag de vergelijking dan heel mooi zijn, toch zijn er ook genoeg verschillen aan te wijzen. Morrissey neigt soms naar een theatrale benadering of uithaal toe, zoals in ‘Sleeplessly Dreaming’, maar blijft over het algemeen dicht bij de folk. Haar stem is haar handelsmerk, een stem die beteugeld dient te worden om in het hoog niet de pijngrens te benaderen. Laten we hopen dat deze jonge dame snel meer van zich laat horen en geen voorbeeld neemt aan haar evenknieën uit het verleden. Maar laat haar ook de tijd, zodat ze niet doodgeknuffeld wordt en het verfijnde talent verloren gaat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.