(Canadese grootheid) Ian Tyson “Camero Vaquero”


De Canadese singer-songwriter Ian Tyson maakt al sinds de vroege jaren zeventig muziek als solo-artiest. In de jaren zestig vormde hij de helft van het duo Ian & Sylvia, die zich voornamelijk in de folkmuziek begaven. Tegenwoordig moeten we Tyson meer in de country/alt-country-hoek indelen. Zijn leeftijd tikt inmiddels al aan: hij is boven de tachtig. Toch zal bij velen niet meteen een belletje gaan rinkelen bij het horen van zijn naam.
IanTyson_CarneroVaqueroDit nieuwste album “Camero Vaquero” laat een nog immer sprankelende Tyson horen. De melodieën zijn fraai, zijn stemgeluid is nog immer innemend en draagt maar beperkt de sporen van zijn hoge leeftijd. Daarom zal menigeen, die onbevangen en niet geïnformeerd luistert naar dit album, niet horen dat we hier te maken hebben met een bejaarde man. Alles klinkt even fris als zou het een debuutalbum zijn van een nieuw ontdekte ster aan het folk/alt-country-firmament zijn.
Toch verdient dit album eigenlijk dezelfde aandacht als de latere albums van Johnny Cash, met dien verstande, dat Tyson hier niet de hulp krijgt van Rick Ruben, maar productioneel de touwtjes stevig zelf in handen heeft. Compositorisch heeft hij de meeste pareltjes zelf geschreven of mede-geschreven. Alleen de traditional ‘Doney Gal’, waar het album mee opent – dat hij overigens op grootse wijze naar zich toe weet te trekken – en  de cover van ‘Colorado Horses’, dat geschreven werd door Will Dudley, zijn niet van zijn hand. Een bijzondere vermelding krijgt wat mij betreft de ballad ‘Shawnie’, die ruim halverwege het album treft. Wat een heerlijke melodie en voordracht!
Opvallend is, dat het bereik van de stem van Tyson van heel laag gaat tot nog respectabele hoogte. Laten we hopen, dat dit album net als de Cash-serie in de herfst van zijn carrière nog een aantal vervolgen mag krijgen. “Camero Vaquero” mag eigenlijk niet onopgemerkt blijven!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.