Soul Resolution @ Pivovar Kocour Varnsdorf (Tsjechië) – 1-10-2015


Het Boheemse plaatsje Varnsdorf net over de grens in Duitsland is het startpunt van het jaarlijkse Mandava Jazz/Mandau Jazz festival, dat dit jaar voor de twintigste keer wordt georganiseerd. Een festival dat deels in Duitsland en deels in Tsjechië zijn optredens heeft rond de grens van de Bohemen. In de brouwerij van Kocour (heerlijk bier overigens!) is de eer aan de band Soul Resolution om het festival af te trappen.
De band Soul Resolution speelt volgens de aankondiging een mix van soul, jazz en hip hop. Wat mij betreft mag daar direct achter soul ook funk worden toegevoegd, want na het optreden is helder dat de band hier wel degelijk ook een deel van de mosterd heeft gehaald.
Mooi detail is dat bijna alle bandleden uit een ander land komen en derhalve met grote tussenpozen met elkaar spelen, zo weet de zanger ons voor het optreden toe te vertrouwen. Ze zijn nu op een toer van elf optredens en dit is de derde in de rij. Hiervoor stonden ze onder andere in Praag in de bekende Jazzdoc. De band is gevormd rond de gerenommeerde Tsjechische pianist Vit Krisan. De overige nationaliteiten zijn Noors, Pools en Deens.
De band speelt een overwegend uptempo set, die muzikaal stevig is dichtgespijkerd en die soms als een muur van geluid of een dikke brij over het publiek wordt uitgestort. Het enthousiasme van de band kan zich meten met die van hun publiek. De solo’s van iedere instrumentalist zijn, zoals de jazz dat gewend is, van een flinke lengte maar vervelen geen seconde. De bassist geeft zijn jazzy solo een stevig funk-jasje.
De mooiste momenten worden naar mijn mening beleefd, als zanger Jack zijn soulstem laat gelden en de hip hop klanken naar de achtergrond laat verdwijnen. In zijn gruizige, donkere stem ontstaan de fraaie soulklanken, waarmee we het mooiste van Soul Resolution horen. Hier is de kwaliteit van deze band op zijn top.
Na een dik uur aan speeltijd te hebben volgemaakt, neemt de band afscheid, maar wordt door het publiek bijna gedwongen om ook toegiften te spelen. Het publiek wordt op zijn wenken bediend in de inmiddels aardig verhitte brouwerij.
Als we na nog wat napraten naar buiten lopen, is de band al stevig bezig om de tourbus te laden en laten wij onze longen vollopen met de inmiddels frisse avondlucht. Een fijne muzikale ervaring rijker vertrekken we richting huis.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.