(bijzonder album) Samson for President “Sisyphus”


Samson for President maakt muziek die een soulrijke samensmelting lijkt van Lenny Kravitz, Matt Anderson en Israel Nash Gripka. Dezelfde energie die deze artiesten drijft, lijkt ook deze singer-songwriter voort te stuwen.
SamsonForPresident_SisyphusZijn tweede album “Sisyphus” opent met een krachtig piano-intro dat de toon voor dit tweede album direct zet, nadat Samson for President zijn krachtige en energieke stem eraan toevoegt. Wie daar niet door gegrepen wordt, zal niet veel plezier beleven aan dit album. Voor alle anderen wordt het alleen nog maar beter!
Zo is ‘Things That We Won’t Do For Love’ direct een van de smaakmakers van het album, dat overigens alleen op vinyl is verschenen. Dus niet in de cd-bakken zoeken naar deze “Sisyphus”.
In Zweden is deze Samson for President een ster aan het worden. Al bij het verschijnen van zijn eerste album “Papa’s Old Piano” in 2011 trok hij de aandacht. Een album dat overigens maar moeizaam in de schaduw kan staan van wat hij op “Sisyphus” aan sound heeft gewonnen. Op zijn nieuwste album lijkt het of deze artiest zijn eigen sound heeft gevonden. Op zijn vorige plaat was het soul uit verschillende windstreken, die we hoorden. Nu horen we een zelfverzekerde artiest die een album heeft gemaakt met een belangrijke eenheid aan muzikale beleving.
Het album klokt net iets meer dan een half uurtje en telt negen composities. Alle songs zijn van de hand van de artiest zelf, waarbij hij alleen bij ‘Anyday Now’ een medecomponist en producer aan zijn zijde heeft: Jonas Asker. De meeste instrumenten worden door Samson for President zelf gespeeld. Op een drietal tracks horen we drums van Patrick “Papi” Lundin en op één de gitaarklanken van Nicklas Ekblom. Verder is het vooral veel Samson for President.
Op ‘Break My Heart’ horen we Samson for President op synthesizer, akoestische gitaar en bas in diverse loops, terwijl in veel overdubs zijn stem in koortjes klinkt. Toch klinkt het of hier een band aan het werk is, terwijl het alleen hijzelf plus een drummer is. Het nummer dat is uitverkoren om als single te worden aangemerkt, is ‘Da Da Da’, dat gelukkig veel meer inhoud meekreeg dan de titel doet vermoeden. Het is het thema van het refrein dat de meezingfactor hier bepaalde. Het ultrakorte ‘Gabo’ neemt ons deels mee op de Zuid-Amerikaanse gitaarklanken, terwijl een soort rap-zang klinkt. Een zangtrend die ook aan het begin van ‘Sing for your Love’ gebruikt wordt, maar dan uitgroeit tot een prachtig uitwaaierend lied, om vervolgens die opbouw nogmaals te herhalen. Wie het album speelt van vinyl, hoort een andere volgorde dan in de download. Wie de download speelt, hoort als laatste song ‘I Hate You (But I Miss You When You’re Gone)’, een prachtig akoestisch nummer, waarbij je als het ware een enorm applaus hoort opkomen na de laatste noot. En toch is het dan stil.
Het hele album is een traktatie te noemen, waarin deze artiest veel ziel en zaligheid blootlegt in de manier waarop hij zingt. De emotie die deze zanger in zijn performance stopt, doet alleen maar verlangen om hem ook live aan het werk te gaan zien en horen.
Binnenkort een interview met Samson for President op 8WEEKLY!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.