(tussen jazz, soul en gospel) Jo Harman @ Meneer Frits Eindhoven 7-12-2015


De setting bij Meneer Frits is klein. Jo Harman zingt op de vleugelklanken van pianist Carl Hudson. Voor de verandering in het Grand Café dus geen gitaarklanken!
Harman wist in 2013 veel critici achter zich te krijgen met haar debuutalbum “Dirt On My Tongue” dat sommigen zelfs voorspelden als het album van het jaar. Helaas mocht ze van het platen kopende publiek niet de aandacht krijgen die ze verdiende. Ook enige airplay in Nederland wilde maar niet lukken, waardoor ze toch als grote onbekende verder ging met haar carrière. Toch stond ze een jaar later in The Royal Albert Hall, waar de BBC opnames van haar maakte die ook verschenen op CD/LP. Aan de vooravond van de opnames van haar tweede studioplaat is Harman nu op tournee met in haar rugzak een prachtig EP’tje met vijf nieuwe nummers en in de Deluxe Editie zelfs een complete live-plaat erbij waarop ze te horen is met band.
Toch heeft Harman geen volledige band nodig. Samen met alleen begeleiding van piano komen haar liedjes en vertolkingen van liedjes van anderen prima tot hun recht. De stem van Harman is krachtig en verraadt een grote liefde voor de krachtige zang van veel van haar vrouwelijke collega’s in de blues, soul en gospel. Wat we in Eindhoven horen is vooral op het snijvlak van jazz, soul en gospel te vinden. Harman zingt even krachtig als bijvoorbeeld een Adele, maar heeft niet de lage octaven tot haar beschikking. Wel komt ze tot midden hoog en heel expressief tot haar recht.
Het repertoire laat liedjes horen van haar debuutalbum, zoals de opening van de avond ‘I Shall Not Be Moved’, dat direct respect afdwingt. Ze put ook uit klassiekers die haar na aan het hart liggen, zoals ‘Cloudy’ van The Average White Band of het Cat Stevens-nummer ‘Father and Son’ dat ze opdraagt aan haar vader die ze zo’n tien jaar geleden verloor.
Een bijzondere vermelding verdient zeker de Bob Dylan-cover ‘Forever Young’ dat ze zo naar zich toe getrokken heeft dat een Dylan het nooit in deze versie had kunnen zingen met zijn zeer beperkte bereik in de toonladders. Heel fraai gewoon!
Het nieuwe nummer ‘All Mine’ laat ze ook filmen door haar concerttourbegeleider. Ze is in een zo’n goede stemming dat ze dit nu zo snel mogelijk naar haar producer wil sturen. Zoals zo vaak is ze zeer tevreden over het geluid dat ook nu weer verzorgd is door Ankie Keultjes. Harman laat een verpletterende indruk achter met deze laatste show van haar korte tour door Nederland. Terwijl ze stipt de trein moet hebben om half elf, neemt ze wel de tijd om haar fans en gehoor te ontmoeten, waarbij ze haar cd’s signeert. Het Jo Harman-concert kan opnieuw worden bijgeschreven in het rijtje bijzonder geslaagde concerten in de serie ‘Ad van Meurs presenteert’.

Meer foto’s vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.