(Schotter dan Schots) Simon Kempston & (een tweede carrière als singer-songwriter) Nathan Bell @ Meneer Frits Eindhoven 14-12-2015


(Schotter dan Schots) Simon Kempston @ Meneer Frits Eindhoven 14-12-2015

In het voorprogramma of eigenlijk als dubbel-bill van Nathan Bell staat de Schot Simon Kempston. Voor velen een vreselijke onbekende en voor sommige een heerlijk weerzien. Kempston is Schotter dan Schots. Hij probeert in zijn beste BBC-Engels de liedjes aan elkaar te praten. Maar als hij gaat zingen waan je je echt in Schotland. Heerlijke herinneringen aan het weerbarstige landschap dwalen onwillekeurig door je hoofd als je er geweest bent. De smaak van Whiskey beroert als je liefhebber bent dan al snel je tong. Maar bovenal is het genieten van de liedjes die net anders zijn dan Engelse liedjes, maar daar zijn ze dan ook Schots voor. Het is allemaal net even anders dan anders.
Kempston is klassiek geschoold op de akoestische gitaar, dat is zeker hoorbaar in zijn vingervlugge spel en hij maakt er dan ook geen geheim van dat zijn vader hem adviseerde om zijn leven maar aan de klassieke gitaar te wijden toen de jonge Simon er hem om vroeg.
Met vlotte verhalen tussen zijn liedjes vermaakt Kempston het publiek terwijl hij de meeste liedjes speelt van zijn dit jaar verschenen album “The Last Car”. Een album dat tot op heden volledig aan ons voorbij was gegaan. Maar nu we hem live horen spelen van dit album kan het niet uitblijven om dit album aan de verzameling toe te voegen. Het blijkt zijn derde volledige album in successie te zijn. Een vorige album “A Fine Line” met veel extra instrumenten bovenop de akoestische gitaar verscheen in 2013 als vervolg op zijn debuut album uit 2011 “Impasse”.
Met een prachtige Schotse tongval genieten we van liedjes als ‘Down From The Dock’, ‘The Consequences Of A Kiss’ terwijl Kempston steeds wat over de achtergrond van de liedjes verteld of de ontstaansgeschiedenis verhaalt. Zijn zang wordt af toe onderbroken door een soort “honden-huil-uitlaat” van Kempston. Niet storend maar het geeft wel een bijzondere sfeer. Af en toe speelt de virtuoos op de gitaar ook even een klassiek stuk of een instrumentaal stuk gitaarwerk. Een optreden om niet te vergeten!
De als souveniers meegenomen albums blijken een prima herinnering te zijn aan dit fraaie talent uit Schotland. Muziek om te koesteren en te genieten! Hij roept herinneringen op aan niemand minder dan Luka Bloom. En dat is bepaald niet vervelend!

Meer foto’s vind je hier.

(een tweede carrière als singer-songwriter) Nathan Bell @ Meneer Frits Eindhoven 14-12-2015

De Amerikaan Nathan Bell heeft in zijn jeugd een succesvolle carrière als voetballer achter de rug. De jaren tellen inmiddels voor deze charmante Amerikaan en met zijn laatste drie albums heeft hij een trilogie gemaakt van werk dat hij door de jaren heen schreef (zo lees ik zijn tekstboekjes bij de cd’s) rond het thema liefde, gezin en het werken als familieman in Amerika.
Met deze trilogie weet hij ook de aandacht op zich gevestigd te krijgen als singer-songwriter binnen het rock, blues maar vooral Americana genre. Tijdens zijn optreden in Eindhoven laat hij een paar keer duidelijk merken zich ook heel goed thuis te voelen in het bluesgenre terwijl hij tijdens de ruim een uur durende show de nadruk laat liggen op het Americana genre.
Met zijn nieuwste album “I Don’t Do This For Love, I do This For Love” voert Bell moment de Euro Americana Chart aan die wordt samensteld door een grote groep liefhebbers van dit soort muziek waaronder ik mijzelf ook al een jaartje als deelnemer van het panel mag scharen. Natuurlijk speelt Bell diverse nummers van deze laatste plaat zoals het titelnummer en het eveneens fraaie ‘Dust’. Maar ook de voorliggende twee albums komen aan bod zodat Bell aanraad aan het publiek dat een nummer als een van zijn favorieten rekent hem kan vragen op welk album het staat zodat de fan met het juiste album huiswaarts zal keren. Met natuurlijk een persoonlijke noot van de creator erop.
Bell heeft last van een lichte stemblessure waardoor zijn stem af toe wat scherper klinkt of wat meer kraakt dan we gewend zijn van zijn opgenomen werk. Het is niet storend en af toe zelfs wel lekker om de man heerlijk rouw te horen klinken.
Het akoestische gitaarspel van Nathan Bell is fijn maar toch moet hij zijn meerdere erkennen aan Simon Kempston die zijn voorprogramma verzorgde. Bell schittert verder meer als routiner die zijn liedjes net zo makkelijk zingt dat het hem geen inspanning kost om een uitstekende performance weg te geven. Een avond dus om te zoenen!

Meer foto’s vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s