(bijna over het hoofd gezien) The Sideshow Tragedy “Capital”


Altijd leuk om jaarlijstjes van anderen te bekijken. Ondertussen heerst ook hier de jaarlijstjes-koorts in hoge mate. Altijd bang om belangrijke albums te vergeten. Want alles wat de laatste maanden is uitgekomen ligt natuurlijk veel verser in het geheugen.
TheSideshowTragedy_CapitalEen New Yorkse, door sommige hoog gewaardeerde, blogger plaatste dit album van The Sideshow Tragedy bij de vijftig beste albums van het afgelopen jaar. Tijd dus om het plaatje maar weer eens uit de kast te halen. Destijds in juli, toen het in Nederland verscheen, achteloos voorbij laten gaan. Maar bij zo’n kwalificatie moet ik het toch mis hebben gehad.
En ja hoor: zoals velen in Nederland heb ik deze tweemansformatie niet de aandacht gegeven die ze verdient. Voor iedereen die bijvoorbeeld bands als The Arcs en The Black Keys een warm hart toedraagt (en dat zijn er nogal wat), is The Sideshow Tragedy een regelrechte aanrader.
Niet alleen omdat het een bandje is dat met twee muzikanten toch een stevig potje herrie kan maken, maar vooral ook omdat het bluesy geluid van deze twee heren toch echt wel verder gaat dan alleen maar ‘aardig’.
De band wordt gevormd door Nathan Singleton als zanger, gitarist en drummer, en achtergrondzanger Jeremy Harrell. Op twee nummers horen we een bijdrage van Kenny Siegal als organist of zanger. De negen composities zijn van het duo zelf, waarbij Singleton tekent voor alle teksten.
Direct bij het openingsnummer ‘Number One’ merken we dat de heren uit een stevig rock-blues-vaatje tappen. Het gitaarspel is puntig terwijl de drumpartijen als tapijtje eronder liggen. Het daarop volgende ‘Blacked Out Windows’ geeft een geluid te horen met veel meer gitaarriffs waardoor het geluid wat gruiziger is en is dichtgesmeerd.
In ‘The Winning Side’ klinkt het duo lichter en het nummer kent ook fraaie breaks, waardoor we haast aan een single-kandidaat durven te denken. Een gevoel dat versterkt wordt bij ‘Capital’, het titelnummer van het album met de lichtschurende gitaren. En terwijl het Dan Auerbach-gevoel sterk over de schouder meeluistert.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op (bijna over het hoofd gezien) The Sideshow Tragedy “Capital”

  1. aplscruf zegt:

    Thank you for including The Sideshow Tragedy! I also wrote about them for No Depression http://nodepression.com/interview/talking-sideshow-tragedy-about-their-fiery-fifth-album and saw them when they came to Seattle!

  2. Pingback: (bijna over het hoofd gezien) The Sideshow Tragedy “Capital” | QuigleyMedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.