(Re-Issue van het jaar 2015) Scott Fagan “South Atlantic Blues”


Wat is het toch mooi als er albums worden her-ontdekt die de tand des tijds glorieus hebben doorstaan, maar toen ze werden uitgebracht min of meer onopgemerkt bleven. Zo’n album is “South Atlantic Blues” van de verder onbekend gebleven Scott Fagan.
Scott-Fagan-South-Atlantic-BluesEn als we niet opschieten zal deze schoonheid aan muziek weer aan veel muziekliefhebbers voorbij gaan. Het album werd eind november vorig jaar opnieuw uitgebracht. Bij een bezoekje aan Sounds in Tilburg viel me het album op maar in de vaderlandse media is het behoorlijk stil rond dit pareltje. Een pareltje met een verhaal als je de moeite neemt je te verdiepen in de historie van het het album en deze zanger. Een uitgebreid verhaal is te lezen in het boekje bij de cd-uitgave van het album.
Wie de sticker leest weet al veel. Fagan klinkt als Scott Walker met een vleugje David Bowie, Lou Reed en Tim Hardin. Mag ik er dan eentje aan toevoegen die niet zo bekend is maar wel tot mijn favorieten behoort: Scott Matthew! Hij heeft zelfs de voornaam gemeen.
Als de sterren anders hadden gestaan was dit album van Scott Fagan als eerste niet-Beatles album op het Apple label verschenen, maar die eer ging naar James Taylor, waardoor Fagan genoegen moest nemen met een plaatsje op het ATCO label.
Ondanks dat hij protégé was van Doc Pomus, bleef deze parel in 1968 en de jaren daarna bijna in de oester. Niemand die ook maar enigszins ophef maakte over dit licht psychedelische-, maar vooral folk-met-een-snufje-blues-werkje. En ondanks de heruitgave nu lijkt het bijna weer te gebeuren. Laten we hopen dat iedere folk-liefhebber van nu dit album een luisterbeurt gunt! Want het is ronduit prachtige muziek.
Fagan schrijft en zingt in veel van zijn liedjes over zijn liefde voor Patricia. Het boekje bevat een ‘liedje voor liedje’-uitleg door Fagan zelf verteld in een interview dat Stephen Merrit met hem hield. Wie onbevangen luistert naar “South Atlantic Blues” zou zomaar kunnen denken dat het gaat om nieuwe muziek, omdat het helemaal past in de tijdgeest van dit moment, waarbij een flinke hang naar retro heerst en psychedelische muziek een opleving ondergaat.
Wie de cd aanschaft krijgt naast een prachtig boekje ook een downloadkaartje voor een vijftal bonus tracks die, zoals ik elders lees, eigenlijk gepland waren op een tweede schijf te komen, maar op het laatste moment toch als download werden neergezet. Op zich een prima oplossing om ze niet achter het originele album te plakken, omdat deze tracks uit een iets latere periode van Fagan komen en niet uit de originele sessies zijn gekomen.
Scott Fagan treedt overigens nog steeds op de Maagden Eilanden op, waar hij ook bijna zijn hele leven woonde. Het album is nu aan de vergetelheid ontrukt (laten we dat tenminste hopen) door zijn Stephen Merritt, die hij pas onlangs voor het eerst in levenden lijve ontmoette.

http://es.juno.co.uk/products/scott-fagan-south-atlantic-blues-remastered/590981-01/

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.