(bijzondere avond!) Idan Raichel @ De Melkweg Amsterdam 21-2-2016


Om de release van zijn nieuwste album te ondersteunen trekt Idan Raichel deze keer met een klein gezelschap de wereld rond. “At the Edge of the Beginning” is opgenomen in de intimiteit van de kelder van zijn ouderlijk huis in een periode van retraite. Op 8WEEKLY schreef ik reeds uitvoerig over dit bijzonder fraaie album.
Zijn enige concert in Nederland is in de oude zaal van De Melkweg in Amsterdam. Na een lange periode van buiten in de rij staan worden we verblijd door de intimiteit van de oude zaal. Een zaal die naar verluidt toch toegang biedt aan zevenhonderd liefhebbers. Het concert van Idan Raichel is uitverkocht! Overigens geldt dat ook voor het tegelijkertijd plaatsvindend concert van SUM41. Beide concerten hebben geen geluidsoverlast van elkaar. En dat terwijl het volume in de zaal met Idan Raichel op heel rustig niveau staat. In het eerste deel van het concert zelfs op huiskamersterkte als Raichel vooral gezeten achter de piano zijn liedjes zingt met subtiele drum-, viool- of basgitaarbegeleiding. We hebben een drummer zonder geldingsdrang en die zijn zeldzaam. De trommelaar weet prachtig de liedjes van Raichel te ondersteunen en in te kleuren.
Raichel gaat net als op zijn nieuwste album van start met het instrumentale (Le’Chakot) ‘To Wait’; de zaal luistert ademloos. Het anders zo aanwezige gepraat bij harde concerten verstomt bijna helemaal. Niemand durft nog te praten uit angst voor boze gezichten van de buurman bij dit soort verfijnde muziek!
Raichel zingt in de eerste helft van het bijna twee uur durende optreden composities van zijn jongste album. Zoals het gevoelige ‘Mai Nahar’. Een foto van de playlist staat in het foto-album die is geschoten van de tafel van de lichtman.
Toen Raichel in het verleden zijn nieuwe compositie ‘Ma Agalime‘ op YouTube gepost had kreeg hij een reactie uit Nederland. Simone Ewouds had na getroffen te zijn door dit lied er een duet van gemaakt en als reactie teruggestuurd. Ewouds werd door Raichel uitgenodigd om met hem mee te zingen op het podium van deze avond. Zonder repetities durft ze het aan om in een overvolle zaal mee te zingen met Raichel! Maar ze heeft nog een verrassing. Op de avond voor het optreden heeft ze een Nederlandse tekst geschreven op ‘To Wait’ waarmee Raichel de avond opende. Ze vraagt toestemming om dit lied te zingen terwijl Raichel het nummer opnieuw op piano speelt. Raichel stemt verrast in en speelt samen met haar het aangrijpende lied ‘Het wachten‘, dat handelt over een man die net zijn kinderen van acht en tien heeft moeten vertellen dat hij niet meer beter zal worden. De tekst gaat natuurlijk langs de Raichel heen maar de emotie is voelbaar in de zaal.
Na dit bijzondere intermezzo wordt het optreden vervolgd met een nummer dat in de uitvoering met veel reverb de sfeer perfect voortzet.
In de tweede helft van het optreden verwelkomt Raichel nog enige gasten op het podium. De Israëlische zangeres Maya Avraham zingt met hem een aantal liederen, waaronder het overbekende ‘Ya Mama‘ dat door de menigte van Israeli wordt meegezongen. De Ethiopiër Avi Wogderess maakt er langzaam maar zeker een feestje van met zijn drang om de zaal te laten meedansen en -klappen waar in groten getale gehoor aan wordt gegeven. Zo wordt het intieme feestje uitgebouwd naar een werkelijk dampend slot. Idan Raichel heeft uiteindelijk niet veel gasten nodig om een werkelijk feest te maken. Wat in de herinnering zal blijven hangen als vooral een zeer intiem feest, met kleine breekbare liedjes en bijzondere gastoptredens sluit af met een totale ontlading van de zaal! De spanning, de emotie die is opgebouwd wordt ontspannen weggedanst en -gezongen. Voldaan verlaat de menigte de zaal om nog lang na te genieten van deze ster uit Israël!

Link naar het foto album is hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (bijzondere avond!) Idan Raichel @ De Melkweg Amsterdam 21-2-2016

  1. Egbert zegt:

    De sfeer is heel mooi beschreven! Precies zó was het. Een bijzondere avond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.