(heerlijke plaat) Paul Benjaman Band “Sneaker”


Wat een heerlijke plaat, riep ik al snel uit toen ik “Sneaker” van de Paul Benjaman Band voor de eerste keer draaide. Sneaker verscheen vorig jaar op Horton Records uit Tulsa. Een heel bijzondere platenmaatschappij die volledig werkt met vrijwilligers en zonder PaulBenjaminBand_Sneakerwinstoogmerk. Sinds kort wordt de catalogus in Nederland uitgegeven door Continental Record Services; vandaar dat we nu ook in ons land kunnen genieten van deze eerste worp aan albums, die nu iets later hier op de markt verschijnen. Een van de pareltjes van Horton is zonder meer dit tweede album van de Paul Benjaman Band.
De muzieksoort beweegt zich ergens in de hoek van rock, Americana, funk, jazz en soul. De sound wordt gekenmerkt door een fijne zware basklank die in stuwende ondertoon de rest van de band meezuigt.
De zesmansformatie van deze band rond Paul Benjaman, die zelf de gitaar en vocalen voor zijn rekening neemt, speelt composities geschreven door de bandleider. Naast de gitaar horen we ook lap- en pedal steel-gitaar, toetsen in de vorm van synthesizer en piano en natuurlijk een ritmesectie met bas en vele soorten percussie.
Het album opent met ‘Sneaker’, het titelnummer van het album en maakt direct bekend dat de band een flink stuk naar de rockkant is opgeschoven, als we dat vergelijken met het voorgaande album “Something”, dat veel dichter tegen de country en folk zat aangeschoven.
De rock sound ontwikkelt zich verder met ‘Estoy Loco’. De roots worden niet verloochend tijden ‘Ball and Chain’. ‘Auburn Plaid’ is een machtig laidback rock/countryrock-liedje.
Als ‘Showdown State’ door de speakers schalt kan je haast de geest van JJ Cale niet missen. Het is niet gestolen, het is geen cover maar het is heel goed doorgeborduurd op de sfeer en sound die JJ Cale kenmerkend maakt, maar dan in een heerlijke rock sound verpakt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s