(virtuoos) 4Square “Fuel” – live @ Meneer Frits Eindhoven 21-3-2016


“We zitten met zijn allen op het puntje van de stoel!” zei Ad van Meurs na de pauze om de band voor de tweede maal die avond aan te kondigen. De zaal kon niet anders dan de uitspraak beamen. Iedereen van de vaste club bezoekers aan de Meneer Frits avonden die er niet was heeft ongelijk gekregen! 4Square uit Manchester is een jong kwartet dat een bijzondere interpretatie van folkmuziek speelt die de luisteraar van de ene naar de andere verbazing weet te lokken.
Een andere bewoording die van toepassing is op het spel van het viertal is zonder meer: virtuoos. Want wat zij voor elkaar weten te spelen is werkelijk fenomenaal. Wie verzint er nu een stuk in the ritme 25/16ste en opent dat ook nog met handgeklap in dat onmogelijke ritme. Michael Giverin schreef het stuk bewust moeilijk omdat hij in het repertoire wel meer moeilijke stukken aantrof toen hij tot de band toetrad. Gelukkig is ‘Balls To Balls’ ook het aanhoren meer dan waard. Compleet met tap-dansen van Nicola Lyons die dat doet naast zingen en (soms tijdens het) vioolspelen.
Het viertal houdt op de avond ook hun nieuwe album “Fuel” ten doop en speelt diverse composities van deze plaat. Zo horen we ook een vrolijk liedje over de dood, zoals het wordt aangekondigd door schrijver en percussionist Dan Day. ‘Message From Cloud Nine’ gaat dan ook over iemand die wel over de dood nadenkt maar dat nog verre van is.
Op het album staat een cover van James Taylor: ‘Enough To Be On Your Way’ dat, zoals te verwachten is van deze band, een bijzondere benadering krijgt en totaal niet missstaat tussen de eigen geschreven liedjes. Ook live is deze versie van het Taylor-nummer prima te genieten en valt het alleen op omdat het bij de aankondiging verteld wordt, of je moet het nummer van de meester zelf herkennen.
Het aanwezige publiek heeft erg genoten van het optreden, wat te merken is aan de verkoop van de plaatjes in de pauze en na afloop. De band heeft en neemt ook alle tijd om even een praatje te maken. Het derde album van 4Square “Fuel” is een fraai pareltje in de folk van deze tijd. Het optreden is om lekker van na te genieten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.