(nieuwe groeven in het geheugen) Malcolm Holcombe “Another Black Hole” & Live @ Meneer Frits Eindhoven 18-4-2016


Een concert van Malcolm Holcombe is een ware belevenis. Niet alleen omdat deze muzikant vaak en ook deze avond wordt aangezien voor een zwerver, maar vooral om de intensiteit van het optreden van deze rasmuzikant die al ruim twintig jaar in de muziek zit. MalcolmHolcombe_AnotherBlackHoleIn 2014 was dat jubileum en ondersteunde hij dat met een soort “Greatest Hits” album, maar dan anders: zijn mooiste liedjes opnieuw opgenomen, in een ander jasje.
Dit jaar bracht hij “Another Black Hole” uit wat opnieuw een hoogwaardig en vooral erg gewaardeerd album is. Op 18 april j.l. stond hij samen met dobro-speler Jared Tyler op het podium van Grandcafé Meneer Frits in Eindhoven en maakte er wederom een gedenkwaardige avond van met zijn vurige spel en bijzondere verschijning.
Met zijn nieuwe album onder de arm en een reeks van uitstekende recensies op zak. Een fijne notering in de Euro Americana Chart sinds het verschijnen van het album half februari van dit jaar. Holcombe loodst ons met enorm gemak door de tien nieuwe liedjes, die duidelijk zijn signatuur dragen. Zijn fingerpicking gitaarspel, zijn karakteristieke zang met een stem, die duidelijk wat jaren heeft meegemaakt en de sporen van een roker laat horen. Wie hem live heeft gezien ziet hem gewoon deze liedjes spelen zoals hij is. Zijn zwerversuitdossing, het dunne piekhaar dat onder zijn muts vandaan komt als hij gaat spelen. Zijn zang heeft de sporen van een mond die vele tanden mist. Zijn oude geaderde handen bespelen de akoestische gitaar met een gemak waar veel singer-songwriters jaloers op zullen zijn. De snaren hebben het af en toe flink te verduren als Holcombe flink aan ze trekt en ze tergt. De beat wordt af en toe ondersteund door het slaan op de kast van de gitaar.
Live met Jarde Tyler op de dobro en achtergrondzang speelt er een koppel dat duidelijk op elkaar is ingespeeld, terwijl ze uiterlijk twee tegenpolen lijken. De keurige heer die Tyler is met zijn gladgeschoren hoofd. Muzikaal spelen ze de sterren van de hemel en ondersteunt Tyler het spel en de zang van Holcombe als een passende handschoen. Af en toe kiezen ze voor het duet maar meestal zit Tyler in de ondersteunende rol.
Zowel het album als het optreden maken nieuwe sporen in het muzikaal geheugen. Na afloop lijkt Holcombe schuw. Maar als ik – na hem even met rust gelaten te hebben – hem benader met de complimenten voor zijn show en de vraag om een handtekening op zijn nieuwste album, wil hij die maar al te graag zetten met het in ontvangst nemen van de loftuitingen. Een bijzonder mens!

Meer foto’s staan hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s