(miskende Noor) Jonas Alaska “Younger”


Jonas Alaska trad nog niet zolang geleden op in het voorprogramma van Madrugada-zanger Sivert Hoyem. Alaska koos ervoor om als voorprogramma-act op te treden met alleen zijn akoestische gitaar als begeleiding. Een complete misrekening van Alaska. Wie zijn muziek kent, en daar mag ik mezelf onder rekenen, weet dat deze schuchtere NoorJonasAlaska_Younger veel meer in zijn mars heeft. Met een uitbundige act als Hoyem op komst werd Alaska door het luid pratende publiek volledig weggesproken. Slechts een handjevol liefhebbers hebben moeite gedaan om maar iets op te vangen van het zachte geluid dat Alaska vanaf het podium voortbracht. Nee er was niemand, nou ja bijna niemand, die Alaska na afloop van het concert op 15 maart j.l. een blik waardig gunde achter de merchandise-tafel. Zelf liet ik mijn twee voor het concert gekochte twee albums, “Tonight” en “Younger”, door hem signeren. Als fan was ik blij eindelijk het album “Tonight” te pakken te hebben; bij een vorige ontmoeting in september 2014 was dat album uitverkocht. Nu eindelijk te pakken en met handtekening. “Younger” bleek onverwachts zijn nog te verschijnen album te zijn. Pas op 8 april j.l. is deze officieel uitgekomen. Opnieuw zonder veel tamtam. Laat ik dan nu alsnog eens herrie maken over deze plaat!
“Younger” is een album dat laat horen dat Jonas Alaska net zo populair zou moeten zijn als bijvoorbeeld Beck. Als ik aan één artiest zou moeten denken waar Alaska mee te vergelijken is, dan is het wel deze bijzondere artiest, die onlangs nog eens vriend-en-vijand verraste met een totaal ander album dan we van hem gewend waren. “Morning Phase” is dan ook niet direct het album waarmee ik “Younger” vergelijk, al is dat ook de muziek die Alaska maakt en solo zeker laat horen. Maar de elektronische/elektrische invloeden die een Beck verwerkte in zijn vroegere werk zijn ook terug te vinden in het werk van Jonas Alaska. Als hij niet geboren zou zijn in Noorwegen maar in de UK of USA, zou het met de carrière van Alaska heel anders vergaan. Nu moet hij keihard knokken om gehoord te worden. Maar wie de moeite neemt om “Younger” te beluisteren zal versteld staan van de schoonheid en diversiteit van het geboden songmateriaal en de uitvoering daarvan.
‘Summer’ trapt het album af in een fijne alternatieve popsong verpakking. Het daarop volgende ‘I’m Sorry’ is uit een heel ander ingetogen hout gesneden. Zo maakt de luisteraar meteen kennis met de vele gezichten van Alaska.
De invloeden die Alaska verwerkt gaan soms ver. In ‘Animal’ zou je zowaar Prince kunnen ontwaren in het heftige gitaar geluid. Maar in ‘She’s Not One Of Them’ is daar al weer niets meer van te horen. Hier horen we een af en toe zeer ingetogen Alaska wisselen met de iets meer uitbundige artiest. Het gezicht van deze artiest verandert steeds. Probeer hem maar eens te vatten. Want als hij jou te pakken heeft laat deze muziek je echt niet meer los. Een fantastische plaat!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s