(toch weer lekker!) Anohni “Hopelessness”


Dat  Antony Hegarty, voorheen voorganger van Antony and the Johnsons, een andere weg is ingeslagen zal veel fans niet ontgaan zijn. Antony is vanaf heden een “vrouw” en daar hoort ook een nieuwe artiestennaam bij en een andere sound. Anohni klinkt met haar Anohni_Hopelessnesskenmerkende zangstem gelukkig nog steeds zoals we dat gewend zijn. Ondanks de aankondigingen dat de muziek de dance-richting in zou gaan, kunnen we gerust zijn: met “Hopelessness” is er nog genoeg over van het vertrouwde geluid van Antony, al zijn de invloeden van de dance wel degelijk hoorbaar. De snik in de stem is gebleven, maar het hele slepende, trieste, gedragene en voor sommigen zelfs tergende van Antony and the Johnsons is ingeruild voor een meer luchtige benadering.
Een luchtige benadering in muziek betekent minder dramatiek, maar gelukkig is de stem gebleven van Anohni/Antony. Bovendien betekent dit niet dat deze muzikante het er in haar teksten luchtig van neemt. Met liedjes als ‘Drone Bomb Me’ en ‘Obama’ neemt Anohni bepaald geen blad voor de mond. Gelukkig horen we haar ook over de verloren liefde zingen in ‘I Don’t Love You Anymore’, waarbij de tranen weer van het liedje druipen. Heerlijk om Anohni zo te horen zingen in een liedje waarmee velen zich op sommige momenten in hun leven mee kunnen vereenzelvigen. Je moet dan wel even de plaats innemen van een vrouw om in de juiste huid van de vertolkster te zitten.
Wie meermalen naar “Hopelessness” luistert en niet blijft hopen op een nieuw album van haar voormalige band, gaat steeds dieper in de muziek van Anohni zitten met als gevolg dat deze dame je steeds meer weet in te pakken. Of hij/zij zich nu man of vrouw voelt/noemt maakt eigenlijk niet uit. Het is een begenadigd liedjesschrijver en met een stem die zo vol van emotie en melancholie zit, kan het dan bijna niet meer mis gaan. Dat ze nu wat moderne dance-klanken verweeft met de muziek is voor de een verdieping en voor de ander een lastige toevoeging om langsheen te luisteren. Persoonlijk ben ik het album na een draaibeurt of vijf enorm gaan waarderen. Het is een album dat misschien niet zo tijdloos is als van haar vorige band maar dat zal de tijd moeten leren. Voor dit jaar heeft Anohni toch wel een album gemaakt dat nu alweer lonkt naar het jaarlijstje over 2016.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s