(slow-alt-country-rock) The Fire Harvest “Singing, Dancing, Drinking”


Het debuutalbum van de Nederlandse band The Fire Harvest “Singing, Dancing, Drinking” werd in samenwerking met niemand minder dan Daniel Romano geproduceerd. Met het uitkomen van het nieuwe album van Romano “Mosey” snappen we in welke fase deze ster zit.
Het kwartet is afkomstig uit Utrecht dat ze als basis gebruiken. The Fire Harvest zit wel TheFireHarvest_SingingDancingDrinkingeen beetje in de sfeer van de meer rock georiënteerde country-plaat van Romano, maar deze band zoekt het vooral in de wat tragere country-rockmuziek. De acht composities ademen een sfeer uit die we ook wel kennen van Neil Young in zijn wat rockerige periode maar dan wel zonder de kenmerkende nasale stem van Young. In de biografie schrijft de band zelf zich stijlen als (slow)core en (post)punk toe in de mix met (alt)country. Vooral het laatste vind ik persoonlijk de sterkste in combinatie met slow. Dus laten we de muziek typeren als slow-alt-country-rock en we zijn er. Mooi nieuw hokje toch?
Het langzame tempo van de fijne composities gecombineerd met de lazy zang van Gerben Houwer heeft een soort masserende werking. Het gitaarspel vraagt af en toe wat meer aandacht door de prominente aanzwellende riffs. Maar in een ander nummer is de aandacht voor de basklanken even groot in natuurlijk een eveneens langzaam tempo en vooral hetzelfde masserende gevoel.
The Harvest Fire klinkt vooral heel volwassen, uitgekristalliseerd en in niets verraadt het een polderpopgevoel maar vooral een heel internationaal karakter. Het is te hopen dat de klanken van dit debuut dan ook tot ver over onze landsgrenzen mogen resoneren; net als de openingsbasklanken van het afsluitende ‘Empire Watertree’.
Dank voor het advies om naar deze plaat te luisteren, Geert van der Velde (The Black Atlantic/Black Oak) tijdens instore @ Sounds Tilburg! Goede tip!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s