In de Wei @ De Haere Olst 12-6-2016


Het landgoed van kasteel De Haere valt alweer een paar jaar onder de Gaia-groep. Voor het tweede jaar wordt in de tuinen van De Haere het ‘In de wei’-festival georganiseerd. Eén podium staat bij de entree waar het publiek op het grindpad zijn plaatsje zoekt en waar ook wat te eten en te drinken wordt verkocht door zelfstandige ondernemers, die hun wagens daar hebben geparkeerd.
Binnen in de zaal van De Haere is het tweede podium waarop artiesten afwisselend om de gunst van het luisterend oor van de bezoekers vragen.
Lara Kroon bijt het spits af op podium één, terwijl de zon heerlijk schijnt en nog menig bezoeker komt aanlopen, -fietsen of anderszins vervoerd wordt. Er is veel geloop terwijl het publiek een plaatsje zoekt in het gras en op de klaargezette stoeltjes en bankjes op het grindpad. Kroon weet uiteindelijk een flink gehoor aan zich te binden. Haar liedjes klinken heerlijk in de middagzon met het geluid van de vele vogels op de achtergrond. Een degelijk maar niet opzienbarend optreden.
Het tweede optreden vindt plaats op podium twee waarvoor men zich naar binnen moet vervoegen om Emil Landman zijn liedjes te horen spelen. Landman weet een klein publiek te trekken maar deze hangen dan ook aan zijn lippen. Jammer dat een groot gedeelte van zijn optreden verstoord wordt door het soundchecken op podium één van de band Find us in Slumberland. Als muziekliefhebber verstoort me dat een te groot gedeelte van het – overigens smaakvolle – optreden van Landman en ik begeef me vast terug op het grind in afwachting van het optreden van de soundcheckende band. Geen verkeerde keuze overigens, want ze spelen een fijne (zelfs te lange) set aan eigen materiaal. Het kleine podium biedt plaats aan een heuse band van vier personen. De band laat zich zowel van de donkere als van de lichte kant horen. Opvallend is de fijne samenzang waardoor het optreden steeds boeiend blijft. Compositorisch schiet de band nog wat te kort, maar je voelt dat de groei van de band er zeker nog niet uit is.
Hoofdact van de middag is Ed Struijlaart. Met zijn krachtige stem, zelfverzekerde optreden en mooie composities geeft hij een uur lang acte de présence. Hij verveelt geen seconde en weet dan ook veel publiek aan zich te binden, waardoor de hal en alles eromheen vol blijft staan en iedereen aandachtig luistert. Het applaus toont zijn waardering voor deze singer-songwriter, die de laatste weken aardig in de belangstelling staat door de nationale zender Radio2 met ‘Tricks Up My Sleeve’, dat hij zelfs op advies van Rob Stenders opnieuw heeft opgenomen en zijn recentste single met Lois Lane, die hij helaas niet ten gehore kan brengen in zijn eentje.
Een tweede hoogtepunt wordt gevormd door de band Lady Dandelion, die vanwege een enorme regenbui binnen optreden i.p.v. op het buitenpodium. Dit onverwachte tweede hoogtepunt trekt vooral de aandacht door de fraaie bezetting van gitaar, toetsen, bas en viool. De vocalen en voordracht van zangeres Kirsten Berkx tillen de mooie composities als ‘Skin’ en ‘The Hour Blue’ naar een bijzondere hoogte. Net als bij Struijljaart vinden de cd’s na het optreden flink de weg naar de kopers.
Slechts een kleine groep muziekliefhebbers heeft genoeg adem om ook het laatste optreden, dat ruim een uur later start dan gepland, van Demi Knight (uit “de beste singer-songwriter van Nederland”-stal) bij te wonen. Gezien het kleine publiek kiest Knight ervoor volledig akoestisch te spelen. Ze doet dat verdienstelijk maar kan niet in de buurt komen van de twee toppers die haar voor gingen. Toch blijft het een welkom en fijn toetje van het festival “In de wei”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.