(progrock album van het jaar) Anderson/Stolt “Invention Of Knowledge”


Als je dit jaar van plan bent nog één progrock album te kopen dan kan je zeker niet om dit album van twee veteranen heen. Jon Anderson & Roine Stolt hebben de handen ineen geslagen onder de simpele naam Anderson/Stolt en schrijven geschiedenis met het machtig mooie album “Invention Of Knowledge”.
AndersonStolt_TheInventionOfKnowledgeAnderson kennen we natuurlijk van zijn zang bij Yes en Stolt heeft een staat van dienst bij Kaipa, Flower Kings en Transatlantic. Het duo heeft elkaar gevonden door inmenging van platenbaas Thomas Waber van Inside Out Music.
Het album opent groots met ‘Invention’ dat duidelijk verwantschap vertoont met het mooie werk van Yes uit zijn beste tijd. Niet vreemd met zo’n stem als die van Anderson, die toch nog steeds uit duizenden herkenbaar is met zijn hoge registers. Ondanks dat hij in oktober zijn tweeënzeventigste verjaardag mag gaan vieren klinkt deze zanger nog even helder als vele jaren geleden. Zijn stem lijkt geen spoortje geleden te hebben.
Gitarist en songwriter Roine Stolt en Anderson hebben samen als een soort katalysator naar elkaar toe gewerkt en een fijn album bij elkaar geschreven, dat tot het beste werk gerekend mag worden dat beiden in bij hun vroegere werkgevers gemaakt hebben. En dat is al niet bepaald onverdienstelijke progrock of – zoals we dat vroeger noemden – symfonische rock. Om te watertanden, mogen we gerust stellen. De composities rijgen zich ook aan elkaar zoals het een progrock album betaamt. Wat dat betreft kunnen we gerust ook de term ‘concept album’ van stal halen. Want de lange, uitgesponnen nummers van dit album handelen allemaal over het onderwerp, dat de titel van het album aangeeft.
Het orkestrale ‘We Are Truth’ gaat dan ook naadloos van start na de album opener, die zo’n dikke negen minuten voor zijn rekening neemt. Maar je moet naar de playlist kijken om te zien dat we een hoofdstuk zijn doorgeschoven.
Het album is gestoken in een prachtig stuk kunstwerk. Het is dan ook zeker aan te bevelen om de speciale digipak versie van het album te kopen in plaats van het plastic doosje. Je krijgt er een fraai kunstwerkje mee in handen. Kunst voor de ogen en voor de oren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s