(bijzonder & jubileum) Aaron Neville “Apache”


De stem van Aaron Neville heeft een bijzonder plaatsje in mijn hart sinds ik in de jaren tachtig kennismaakte met zijn werk samen met z’n broers in The Neville Brothers. Het allereerste wat ik van deze mannen kocht was de verzamelaar “Treacherous (A history of ..1955 – 1985)” waarna ik op zoek ging naar alles wat daarvoor gemaakt is.
AaronNeville_ApacheOp dat album trof mij het nummer ‘Arianne’ diep in het hart en viel ik voor deze stem. Zijn solowerk kenmerkt zich door een diversiteit, die we ook weer terug vinden op dit nieuwe album “Apache”. Een album dat heerlijk funky opent met ‘Be Your Man’. Een nummer dat refereert aan zijn werk met z’n broers maar nadrukkelijk zijn signatuur draagt, al is het alleen maar vanwege zijn stemgeluid. Het is de eerste single van het album.
Naast nieuwe composities krijgen we ook een remake van zijn liedje ‘Orchid In A Storm’ uit 1985. Toch is het bij Aaron Neville altijd weer wachten op een fraaie ballad die het mooiste in de stem van deze man naar boven brengt. Het wachten en luisteren wordt in hoge mate beloond met de prachtige gospel-ballad ‘Heaven’. Een echte Aaron Neville-ballad die spreekt van een groot geloof op moderne leest geschoeid. Geen rotsvast vertrouwen in de hemel maar meer de hoop op een hemel voor wie daarin gelooft. Een liedje dat menig mens troost zal schenken die een verlies heeft te verwerken. Voor iedereen die dat niet zo onlangs heeft meegemaakt is en blijft het een prachtig liedje vol hoop en liefde. Een ballad die je met liefde en plezier op de repeat-knop zet.
Toch zijn het vooral de wat uptempo nummers die overheersen op dit album, dat zo’n vijftig jaar na zijn eerste hit ‘Tell It Like It Is’ verschijnt in het jaar dat deze zanger ook zijn vijfenzeventigste verjaardag mag vieren. Van die hoge leeftijd is stem-technisch nog helemaal niets te merken. Laten we vooral hopen dat hem nog een mooi aantal jaren gegeven is. In dit muziekjaar zijn ons al genoeg sterren ontvallen. “Apache” is een jubileum-album dat ook nog eens op zichzelf staat als een huis. En als ‘Be Your Man’ ook nog eens zou mogen uitgroeien tot een hit in de USA (Nederland acht ik te hoog gegrepen voor deze prachtige muziek), dan wordt het ook nog eens een succesvol jubileum.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (bijzonder & jubileum) Aaron Neville “Apache”

  1. Pingback: (bloed en bloedstollend mooi) Muziek, toevalligheden en samenloop van omstandigheden. Daarom twee tips! | Joost's Muziek Wordpress blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s