(oog/oor voor traditie) Herbert Pixner Projekt “Summer”


Op vakantie en tijdens andere buitenlandreizen ben ik altijd op zoek naar lokale fraaie muziek. In sommige landen valt dat niet mee. Maar even doorzoeken helpt vaak. Het is maar zelden dat ik echt helemaal niets kan vinden. Zo ook in Oostenrijk: met een beetje doorzettingsvermogen, een lieftallige verkoopster die maar blijft aandragen en wat tijd om herbertpixnerprojekt_summerdoor veel ‘hoempa’ heen te luisteren, stuitte ik daar op het album van Herbert Pixner Projekt. Blijkt momenteel ook nog in de top 10 van best verkopende albums te staan!
Ondertitel van het album dat “Summer” heet is heel toepasselijk ‘Finest Handcrafted Music From The Alps’. Ondersteund door diverse sponsoren heeft Herbert Pixner met zijn groep een waar kunststukje gemaakt dat zweeft tussen de traditie van Oostenrijk, folk, country, blues, pop en rock. Jazeker, zo’n combinatie kan echt! Volledig instrumentaal met instrumenten als harp, gitaar, contrabas, accordeon, trompet, saxofoon, klarinet en cimbalom. Bijna allemaal zelf geschreven stukken met één traditional die bewerkt is.
Laat je verrassen door de folk-blues in ‘One Million Dollar Blues’. De vaak verrassende klanken zoals in ‘Breaking Bad’ dat bij de start psychedelisch klinkt en uiteindelijk in het midden van het stuk klinkt als Kaipa (dank, Koos, voor de vergelijking), de progrock die ik in bovenstaande lijstje van invloeden nog vergeten was, maar dat komt meer doordat we hier aan de gitaarklanken moeten denken dan aan het grotere werk van de progrock.
Daar waar de diatonische accordeon klinkt horen we natuurlijk de meeste invloeden van de traditie van Oostenrijk, maar het is zo verpakt dat je gedachten al snel andere kanten uit dwarrelen. Muziek dus met oog en oor voor de traditie maar niet op de voorgrond. De wortels worden hier niet verloochend. Muziek die de hele cd met dertien nummers blijft boeien omdat deze groep ieder nummer weer een ander zijpad van hun muziek weet te bewandelen. Een muzikale belevenis vraagt om deze band ook eens live aan het werk te kunnen zien en horen.
Voor mij is dit “Summer” de soundtrack geworden van de late zomer van 2016 en de start van de herfst. Een mooie ontdekking die hopelijk tot over de Oostenrijkse grens gaat reiken. Zouden we in Nederland oor en oog willen hebben voor dit kwartet? Ze zijn de moeite waard!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.