(donkere benadering) Andrea Schroeder “Void”


Het album van Andrea Schroeder kan zomaar een album blijven dat onder de radar blijft. Niet omdat het geen goede plaat is maar omdat het niet snel opgepikt wordt door de media. En eigenlijk is dat verschrikkelijk jammer. “Void” is een album dat zeker de nodige andreaschroeder_void_cdaandacht op zich zou mogen vestigen. Schroeder klinkt donker en heeft een heel bijzondere hand van liedjes schrijven samen met haar muzikale partner Jesper Lehmkuhl. Dat gekoppeld aan de bijzonder lage stem en een voordracht, die soms in de benadering van de tekst het midden houdt tussen Engels, Duits en een kleine Franse inslag. Toch zijn alle teksten onmiskenbaar in de Engelse taal. Eigenlijk moet je echt luisteren wil je begrijpen wat ik bedoel. Dat is natuurlijk toch het allerbeste na het lezen van deze recensie.
Denk bij deze stem aan Nico, Marlene Dietrich, Amanda Lear, Tindersticks en Nick Cave. Ze zou zomaar het zusje kunnen zijn van de laatstgenoemde als je luistert naar de liedjes en de sfeer op “Void”.
Het is alweer het derde album van Schroeder. De opnames vonden in een drietal sessies plaats in Berlijn. Misschien dat dat ook invloed heeft op het donkere geluid van het album. Was het bij haar vorige album Chris Eckman van The Walkabouts, die aan de productionele knoppen zat, op dit album heeft Schroeder ook hier zelf de hand in gehad samen met Ulf Ivarsson en haar songschrijfmaatje Lehmkuhl.
Het album kent een constante kwaliteit vanaf het openingsnummer ‘Void’ tot de afsluiter ‘Endless Sea’ en is volop genieten, als je door de sound en de stem gegrepen wordt. Als er één opvallend liedje genoemd mag worden dan is dat momenteel ‘My Skin Is Like Fire’. Een liedje met een tekst vol verlangen maar ook verdriet. Een tekst die zalft maar ook een intens verlangen uit naar de ander waarop gewacht wordt. Of dat een wachten is dat zal worden ingelost of dat voor eeuwig zal zijn, vertelt het verhaal c.q. de tekst niet. Dat mag iedereen voor zichzelf invullen. Doe dat voor jezelf, is de boodschap.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.