(bovendrijver) Scott Matthews “Home – part 2”


Er zijn van die albums die je maar blijft draaien nadat je ze hebt aangeschaft. Ze geven je een goed gevoel en het past vaak in je stemming. Toch lijken ze even niet op te vallen of hun kwaliteiten niet prijs te geven, totdat je op een dag tot het besef komt dat het eigenlijk wel een heel goed album is, waar je zelfs al een beetje aan verknocht geraakt bent. Zo’n album is “Home – part 2” van Scott Matthews, die nog niet zo lang geleden op het Roepaen podium in Ottersum stond (hier foto’s van dat optreden).
scott-matthews-home-part-2-e1468961098165Het was dan ook daar dat ik het album kocht en op het laatste moment koos voor de LP met CD en de gelegenheid had Matthews zelf even de hand te schudden, waarna hij welwillend zijn handtekening zette op het album. Hij koos daarvoor de binnenhoes op mijn verzoek en wel de zijde waar onderaan het dak zichtbaar is van wat blijkt zijn thuisstudio te zijn. De plek waar het album dan ook grotendeels ontstaan zal zijn.
Matthews is gezegend met een fraaie stem die hij vaak ook nog met kopstem gebruikt. Hij roept herinneringen op aan wijlen Jeff Buckley, al heeft hij ook veel weg van diens vader in het song-schrijverstalent. Maar ook Rufus Wainwright schiet als naam door je hoofd.
Het album opent met ‘Drifter’ en roept bij de het intro van het tweede nummer ‘The Rush’ het beeld van Bruce Springsteen op totdat hij gaat stemmen. In een ander onbewaakt ogenblik is het overigens Nobelprijswinnaar Bob Dylan die je in het vizier krijgt bij die eerste maten. Die laatste zou je ook nog zomaar op de tekst van ‘The Rush’ kunnen plakken en hem samen met Matthews een duo laten zingen. Wat je muzikale geest al met je kan doen…!
Toch rijst natuurlijk de vraag waarom het zo lang duurt voordat zo’n album je echt gaat opvallen. Naar mijn idee is dat gelegen in het feit dat het zo lekker wegluistert dat je, zonder dat je er erg in hebt, bent aanbeland bij het laatste nummer van het album ‘Good Times’. En dat is nu juist ook wat je dan gehad hebt en ook al vaak: hele goede tijden bij het luisteren van dit prachtige album. Matthews speelt zelf gitaar (akoestisch en elektrisch op een heel subtiele manier) en mondharmonica. Maar zijn troef is toch echt zijn stem en zijn songwriters-talent!
Tegelijk kocht ik ook “Home – part 1”, maar deel twee lag de laatste weken toch echt veel vaker in de speler dan deel één. Maar ze zijn beide van hoge kwaliteit!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.