(steeds rijper!) Lee Fields “Special Night”


Lee Fields heeft sinds zijn debuutsingle in 1969 altijd in de schaduw gestaan van zijn grote voorbeeld James Brown. In die tijd heette hij dan ook Little JB, alsof hij een afsplitsing c.q. een kopie was van de grote Brown zelf. Niets is minder waar overigens. Want wie zijn debuutalbum uit 1979, dat zo’n drie jaar geleden opnieuw verscheen, beluistert hoort eenleefieldstheexpressions_lastnight gedreven soulzanger die zeker zijn eigen publiek en podium verdient. Dat album “Let’s Talk It Over” is zonder meer te vergelijken met zijn werk dat hem de verdiende roem bracht in de jaren na 2000. Sinds zijn album “Problems” uit 2002 oogst Lee Fields alleen maar lof. En dat is dan ook meer dan terecht!
Met het verschijnen van het album “Special Night” zo aan het einde van het jaar bewijst Fields andermaal dat zijn carrière nog lang niet over is. Voor veel jaarlijstjes zal het album veel te laat verschenen zijn en dat is natuurlijk jammer. Zo dreigt een prachtalbum in de lijstjesregen ten onder te gaan terwijl de aandacht uitgaat naar de vele re-issues, boxsetjes en greatest hits-uitgaven. Gelukkig is de muziekliefhebber erg gebaat bij zo’n pareltje onder de kerstboom. Samen met zijn band The Expressions, die overigens op de speciale editie van het album alles volledig instrumentaal laten horen, blijft Fields van begin tot einde boeien. Maar als ik mag kiezen hoor ik er toch graag de stem van Lee Fields bij, die in tien composities andermaal zijn kunnen laat horen in het schrijven van heerlijke soulmuziek in de stijl die we kennen van de pas overleden zangeres Sharon Jones van The Dap-Kings.
Lee Fields zit op de hoes aan de overkant van een gedekte tafel. Jij als luisteraar/kijker bent als het ware de genodigde voor deze “Special Night”. De opgediende liedjes door Fields zelf zijn stuk voor stuk van een hoge kwaliteit. Nergens wordt het schreeuwerig zoals bij zijn grote voorbeeld dat wel het geval is. Fields brengt een rustige, goed gevulde soul-ervaring. De singles die van het album zullen worden getrokken staan genoemd op de sticker van het album: ‘Last Night’, ‘Make the World’ en ‘Never Be Another You’. Maar of dat er tegenwoordig nog veel toe zal doen valt te betwijfelen. Wat er wel toe doet is dat “Last Night” een zeer tijdloos soulalbum is geworden, dat met goed fatsoen tijdens het kerstdiner gedraaid kan worden om even los te komen van al die zoetigheid die je dan hoort. Lee Fields nodigt ons uit aan zijn gedekte tafel! Neem hem aan, die uitnodiging: het zal je wel bekomen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.