(2016 beste muziek) Op weg naar mijn TOP10 van 2016: 11 t/m 16


Zes plaatjes na de eerste tien

Ieder jaar is bijzonder en om 2016 te vieren heb ik de eerste zestien beste albums op een rijtje gezet.

thewatchman_dorset-moonOp nummer elf is het de beurt aan de Eindhovense trots Ad van Meurs met zijn alter-ego The Watchman, die met “Dorset Moon” een moeilijke periode in zijn leven gestalte geeft in de muziek. Het resultaat is een bijzonder fraai en vooral persoonlijk album dat nog lang zal naklinken. Gelukkig herstelt Van Meurs en kunnen we nog meer mooie muziek en concerten van hem verwachten.

BirdsOfChicago_RealMidnightBirds of Chicago is al vroeg in het jaar met hun nieuwste album paraat. “Real Midnight” hoorde ik zelfs al aan het einde van het vorige jaar. Toch is dit album het hele jaar lang blijven hangen als een prachtplaatje om met regelmaat uit de kast te halen. De stemmen van deze echtelieden zijn steeds dichter bij elkaar gekomen. En onder druk van een goede producer is het vooral de mannelijke helft die nu zijn stem van zijn beste kant laat horen.

Ryley Walker doet een duik terug in de tijd en verrast ons met een psychedelisch album ryleywalker_singsthathavebeensungdat zijn gelijke momenteel niet kent. “Golden Sings That Have Been Sung” kent een uitgave met een extra schijf, de DEEP CUTS-versie. Op dat extra schijfje wordt één nummer heel lang uitgesponnen. Het onderstreept de psychedelische kant van zijn muziek met een dikke streep. Het hoofdalbum is overigens beter geschikt voor massaconsumptie en uiterst draaibaar op de herhaaltoets.

myles-sanko-just-being-meHet soulalbum van het jaar werd gemaakt door Myles Sanko. Deze zanger lijkt onderweg om een heel grote naam te worden. Of ik daar gelijk in zal krijgen moet de tijd natuurlijk gaan uitmaken, maar het album “Just Being Me” is voorlopig een hoogtepunt in mijn oren. Ook live heb ik mogen aanschouwen dat Sanko zijn mannetje staat!

De voorlaatste plaats in deze genummerde reeks is voor Scott Matthews, die mij wist te scott-matthews-home-part-2-e1468961098165betoveren tijdens zijn optreden in The Nightclub van Roepaen. Zijn liedjes – maar ook zijn stem – zijn van een zeer zuiver gehalte. Zijn nieuwste album draagt de titel “Home – part 2”. Dat is mede omdat Matthews het album, net als het voorgaande album, volledig opnam in zijn huisstudio, die prijkt op de binnenhoes van deze LP, die gelukkig ook een CD-versie met zich meebrengt.

Aurora_AllMyDemonsGreetingMeAsAFriendNummer zestien van deze toplijst is voor Aurora, die ons heel lang liet wachten op haar debuutalbum. We genoten voor het eerst live van haar tijdens EuroSonic, maar het bleef daarna heel lang wachten tot “All My Demons Greeting Me As A Friend” uitkwam. Gelukkig stelde ze niet teleur toen alles ook op het glimmende schijfje was vastgelegd. Hopelijk werkt ze nu al aan nieuw werk, anders moeten we waarschijnlijk opnieuw heel lang wachten.

Het lijstje 11-16:

11      The Watchman- Dorset Moon
12      Birds Of Chicago- Real Midnight (2015 Album Advance) (gesigneerd)
13      Ryley Walker- Golden Sings That Have Been Sung (DEEP CUTS 2 Disc Edition)
14      Myles Sanko- Just Being Me (gesigneerd)
15      Scott Matthews- Home – part 2 (LP+CD) (gesigneerd)
16      Aurora- All My Demons Greeting Me As A Friend (Deluxe Edition)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.