(2016 beste muziek) De TOP10 albums van 2016 maken de TOP16 compleet


De TOP16 van 2016 samenstellen is en blijft een momentopname en het is een gekleurde mening. Met het besef dat we niet alle albums die dit jaar uitkwamen hebben gehoord en dat albums uit het begin van het jaar al meer tijd hebben gehad om te rijpen of om te vergeten, is dit het resultaat.

De beste van het jaar
Om te beginnen is het jaar 2016 een jaar waarin veel popgoden ons verlieten. Het is moeilijk om daar objectief mee om te gaan. Hoe zouden we tegen hun laatst uitgebrachte werk aankijken als ze nog onder ons zouden zijn? Hebben we het album al een plaatsje gegeven als het nieuws van hun overlijden ons bereikt? Toch kunnen we niet om de gebeurtenissen heen en kunnen we ook niet even terug in de tijd om de wetenschap van hun overlijden uit te schakelen.

Over het beste album van 2016 heb ik gezien bovenstaande best lang getwijfeld. Uiteindelijk heb ik mijn muzikale gevoel gevolgd en het album genomen, dat ik al een tijdje het makkelijkst pak, als ik iemand een topplaatje van dit jaar wil laten horen. Sturgill Simpson heeft met zijn “A Sailor’s Guide To Earth” een gevoelige snaar geraakt die maar sturgillsimpson_asailorsguidetoearthblijft trillen. Gek genoeg heb ik het album nooit een review gegund op een van de media, waar ik mijn waardering meestal niet onder stoelen of banken steek. Simpson heeft het album geschreven ter gelegenheid van de geboorte van zijn zoon. Toch kan je, als je dat niet weet, er ook een heel gelovig album in horen: als God die zijn zoon naar de mensheid afvaardigt. Dat past natuurlijk heel goed in deze periode van het jaar. Maar de waarheid is toch echt dat het hier over zijn eigen kind gaat. De Americana-, folk- en toch zeker ook countryzanger heeft met zijn album een bijzonder werk gemaakt, dat in voornoemde hokjes nergens echt past, maar dan ook vooral vanwege de prachtige bombast die hij aan het album heeft toegevoegd. Hij spreekt uit zijn hart op een grootse manier. Voor mij is het het album van het jaar waarin zowel nieuw leven als de dood heeft huisgehouden. Een nieuw begin geeft altijd weer hoop.

Een tweede en derde plaats
Het op een na beste album van het jaar is veel minder moeilijk. Dat is voor mij een album, idanraichel_attheedgeofthebeginningdat ik al koester sinds de eerste beluistering. Idan Raichel trok zich terug om helemaal in zijn eentje tot zichzelf te komen. Het album dat daar het gevolg van was, “At The Edge of the Beginning”, laat horen hoe diep iemand in zichzelf kan terugkeren om zichzelf en vooral zijn wortels opnieuw te ontdekken. Een herboren Raichel deed in de loop van het jaar ook nog eens ons land aan, waar hij een overtuigende show gaf. Op dat moment zakte het album nog dieper in de vezels van mijn wezen.

Alsof het zo aan elkaar verzonnen is moet ik toch “Verloren Verleden” de eer gunnen voor de derde plek. De IJslandse band Árstídir vormde samen met onze eigen Anneke van AnnekeVanGiersbergen&Arstidir_VerlorenVerledenGiersbergen een gelegenheidssamenwerking. Ze diepten vele liedjes op van overal ter wereld, die in de vergetelheid dreigden te verdwijnen. Het Nederlandse liedje ‘Het dorp’ krijgt hierbij een bijzondere uitvoering, die prima past binnen de sound van de rest van het album. De sound wentelt zich in de akoestische gitaarsound van de IJslanders en de fijne zang van Van Giersbergen.

De dood in het middelpunt
Het album “Blackstar” van de in januari overleden David Bowie is een album waar eigenlijk niemand omheen kan dit jaar. Ik prijs me gelukkig dat ik het album op de dag davidbowie_blackstarvan verschijnen heb kunnen bemachtigen en voor het droeve nieuws meermalen heb mogen beluisteren. Het stemde me toen gelukkig te horen dat Bowie opnieuw de vernieuwingsdrang gevoeld heeft. Met de invloed van de jazz op zijn popmuziek wist hij een album te maken van een behoorlijke importantie. Wat daarna gebeurde is inmiddels alweer bijna een jaar geschiedenis. Het kleurde langzaam de mening over het album zodat hij gevoelsmatig groeide tot het beste album. Gelukkig heb ik me weten te bedwingen en het album wel een verdiende hoge notering gegund.

Waar deze top vijf mee begon staat in schril contrast met het slot. Nick Cave verloor dit jaar zijn volwassen zoon. De weerslag van dat verlies en verdriet is terug te horen op zijnnickcave_skeletontree zwaarmoedige, maar fraaie “Skeleton Tree”. De bijbehorende film heb ik nog niet gezien, maar deze schijnt erg indrukwekkend te zijn. Muziek en film om stil van te worden. Je moet er wel het juiste moment voor uitkiezen om zoveel verdriet tot je te kunnen nemen. Met de muziek houdt Cave voldoende afstand om deze wel met regelmaat te kunnen beluisteren, zonder in volledige somberheid achter te blijven. Gelukkig weet Cave in zijn muziek de kracht te vinden om toch weer door te gaan met zijn leven.

leonardcohen_youwantitdarkerDe somberheid kan soms ook heel mooi zijn. Daar lijkt de  artiest op de volgende plek in de TOP2016 zelfs een patent op te hebben. Zijn album “You Want It Darker” valt pas helemaal op zijn plaats als we vernemen dat Leonard Cohen niet meer onder ons vertoeft. Deze topper uit de folkmuziek heeft met zijn afscheidsplaat net als Bowie nog snel een meesterwerk aan zijn oeuvre toegevoegd.

Gelukkig de somberheid voorbij
Het progrock duo Anderson/Stolt weet met hun (gelegenheids-?) plaat “Invention Of AndersonStolt_TheInventionOfKnowledgeKnowledge” indruk te maken. De heren zijn natuurlijk door de wol geverfd en de samenwerking tussen deze twee grootheden werkte blijkbaar als een katalisator. Het album klinkt als een spreekwoordelijke klok en is een meesterwerk in het genre. Het album kent al snel vele draaibeurten om puur te genieten!

Helemaal in de trend van het jaar komt Damien Jurado met een damienjurado_visionsonusontheland_3lpalbum, dat zijn volle glorie beleeft op vinyl. Alleen in deze verpakking kent zijn nieuwste album “Vision of Us on the Land” een derde plaat met daarop niet te versmaden toevoegingen: een album met een eigen titel, “Far Out to Where We Were Then”, met demo-opnamen en twee niet eerder uitgebrachte composities. En dat alles in een oplage van slechts drieduizend stuks. Als fan van de man gaan we natuurlijk voor deze totaalbeleving.

De negende positie is van Anohni, de nieuwe identiteit van Antony Hegarty. Zijn Anohni_Hopelessnesstransformatie van man naar vrouw schijnt nu voltooid te zijn. Gelukkig is zijn bijzondere stem en zijn muziek gebleven. Op “Hopelesness” slaat Anohni wel een nieuwe weg in met meer elektronica maar toch blijft het muziek, die uit duizenden herkenbaar is, door het handelsmerk van de zangeres.

De top tien wordt afgesloten door een dame uit Duitsland. Andrea andreaschroeder_void_cdSchroeder heeft met “Void” een album gemaakt dat zoveel aandacht opriep dat we nu nieuwsgierig zijn geworden naar haar vorige werk, dat om een of andere reden tot nu toe langs ons heen is gegaan.

 

De samenvatting van de TOP16 over 2016:

01      Sturgill Simpson- A Sailor’s Guide To Earth
02      Idan Raichel- At The Edge of the Beginning (promo)
03      Árstídir- Verloren Verleden (met Anneke van Giersbergen) (gesigneerd)
04      David Bowie- Blackstar
05      Nick Cave- Skeleton Tree
06      Leonard Cohen- You Want It Darker
07      Anderson/Stolt- Invention Of Knowledge (Special Edition Digipak)
08      Damien Jurado- Vision of Us on the Land (Limited Deluxe Edition 3LP)
09      Anohni- Hopelessness
10      Andrea Schroeder- Void
11      The Watchman- Dorset Moon
12      Birds Of Chicago- Real Midnight (2015 Album Advance) (gesigneerd)
13      Ryley Walker- Golden Sings That Have Been Sung (DEEP CUTS 2 Disc Edition)
14      Myles Sanko- Just Being Me (gesigneerd)
15      Scott Matthews- Home – part 2 (LP+CD) (gesigneerd)
16      Aurora- All My Demons Greeting Me As A Friend (Deluxe Edition)

….en om de 50 beste van 2016 compleet in één overzicht te hebben:

Radiohead – A Moon Shaped Pool
AaronNeville_ApacheAaron Neville – Apache
True Widow – Avvolgere
Richard Shindell – Careless
Charles Bradley – Changes
Ry X – Dawn
The Slow Show – Dream Darling (promo)
Paola & Omar Sosa Fresu – Eros
Marillion – F(uck) E(veryone) A(nd) R(un) (Limited Super Audio CD Edition)
Daniel Lanois – Goodbye To Language
Lucinda Williams – Gosts of Highway 20
Prince – HITnRUN phase twoprince_hitnrunphasetwo
Diiv – Is The Is Are
Blues Pills – Lady in Gold (CD+DVD Edition)
David Crosby – Lighthouse
Ralph De Jongh – Lonesome Man / Ocean of Love
Michael Kiwanuka – Love & Hate
Marlon Williams – Marlon Williams
Dave & Mandy Fer Mcgraw – Off-Grid Lo-Fi (gesignereerd)
Josienne  & Ben Walker Clarke – Overnight
The Fire Harvest – Singing, Dancing, Drinking
opeth_sorceressOpeth – Sorceress (Deluxe Edition)
Lee Fields – Special Night (Special Deluxe Edition)
Paul Simon – Stranger To Stranger (Deluxe Edition)
Katatonia – The Fall of Hearts (CD+DVD V* Edition with Bonus Track)
Foy Vance – The Wild Swan
William Bell – This Is Where I Live
Graham Nash – This Path Tonight
Rachael Yamagata – Tightrope Walkercarter-sampson-wilder-side
Kreg Viesselman – To The Mountain
Yellow – Toy (Deluxe Edition) – Book with 3 Bonus Songs
Honne – Warm On A Cold Night (Deluxe Edition)
James Vincent McMorrow – We Move
Carter Sampson – Wilder Side

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.