(eenheid) Rodrigo Leão & Scott Matthew “Life is Long”


De Portugese componist en muzikant Rodrigo Leão heeft in het verleden al in diverse samenwerkingsverbanden muziek gemaakt. Deze keer werkt hij samen met Scott Matthew, die we een aantal jaren geleden nog live zagen in de kapel in Eindhoven. Zijn manier van zingen is uit duizenden te herkennen met zijn speciale stem.
rodrigoleaoscottmatthew_lifeislongOok op dit album “Life is Long” is het vooral Matthew die de hoofdrol zingt. In bijna alle gevallen is het Leão die tekent voor de muziek. Alleen in ‘In The End’ zijn zowel tekst als muziek van de hand van Matthew. Daar staan dan ‘Empty Room’ en ‘The Same Day’ als instrumentaaltjes tegenover.
Toch is dit album een volmaakte twee-eenheid van liedjes, die de zanger op het lijf geschreven lijken en muziek, die in het teken staat van het vormen van een volmaakt liedje.
Het album opent met de winter-ballad ‘The Child’, dat met minimale instrumentatie laat horen hoe wonderschoon een liedje kan zijn met vooral een prachtige stem, zangstijl en begeleiding van synthesizer plus piano. Met ‘The Fallen’, het daaropvolgende liedje, wordt de instrumentatie voorzichtig opgebouwd met strijkers om uiteindelijk in een fullband-bezetting helemaal ingekleurd te zijn met klanken. Het geeft een prachtig vol geluid maar zonder dat het voelt als overdaad. De dertien liedjes van het album zijn dan ook in een zucht voorbij. De zucht in de stem van Matthew, kunnen we met gemak stellen. Zeker in het begin dat ik dit album bezat, kon ik niet anders dan het album op repeat zetten, om de verbazing over de schoonheid alleen maar verder te laten groeien.
Laat me vooral niet de indruk wekken dat het altijd maar rustig blijft op dit album. Luister bijvoorbeeld naar ‘Enemies’ en je weet meteen dat het stevig, uptempo maar toch verfijnd kan klinken.
Na het rustpuntje ‘Empty Room’ gaat het ongemerkt over in ‘Nothings Wrong’, dat het tempo weer iets optrekt, maar vooral nog dicht tegen een kamermuziek-achtige ballad blijft aanhangen.
Als deze samenwerking ook commercieel een succes mag worden, is het bovendien artistiek een geslaagd project, dat nog wel een vervolg zou mogen krijgen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s