(verdient aandacht) Albert Af Ekenstam “Ashes”


In januari van dit jaar stond Albert Af Ekenstam op meerdere podia in Groningen tijdens het Eurosonic festival. Ik mocht hem met zijn band aanschouwen in de Coffee Company. albertafekenstam_ashesHet vooraf ontvangen promo-pakket van zijn album “Ashes” had toen al diepe indruk op mij mogen maken. En dat was niet alleen vanwege de bijzondere manier van verpakken en dus aandacht vragen voor dit fraaie album. Ook als het glimmende schijfje wordt gedraaid, houdt dat aandacht vragen niet op.
Het album opent met het instrumentale werkje ‘1996’, dat bol staat van ingehouden c.q. ingetogen energie. Het duurt dus tot het tweede- en titelnummer ‘Ashes’, voordat we kennis kunnen maken met de zware stem van Albert Af Ekenstam. Ik kan de a.s. luisteraar verzekeren dat dat geen onprettige kennismaking is, als je bijvoorbeeld wat voelt voor de muziek van Daniel Norgren, Kristian Kjelvander of Nick Cave. Als deze namen je letterlijk als heerlijke muziek in de oren klinken, dan kan het haast niet missen of je gaat veel plezier beleven aan het luisteren naar dit album van de Zweed Ekenstam, die met zijn band een heel fraai uur muziek heeft opgenomen op de glimmende schijf. De tien composities vormen samen een coherent werkstuk, dat de titel “Ashes” heeft meegekregen.
In ‘Made of Gold’ horen we ook hoe fraai het kan klinken met pianobegeleiding en niet alleen de ingehouden gitaarklanken, waarmee het album opende.
Wie Ekenstam en zijn band hoorde soundchecken in de Coffee Company, kan haast niet geloven hoe ingehouden en gevoelig de band in de korte set klinkt en indruk weet te maken op het gehoor dat is toegestroomd. Maar net als op het album weet de band de instrumenten prima in toom te houden en helemaal vol spanning de liedjes ten gehore te brengen. Ekenstam is, zoals veel  Zweden, een stevige kerel die ook live een machtige indruk weet te maken. “Ashes” verdient op korte termijn net zoveel aandacht als de albums van voornoemde vergelijkingen. Natuurlijk kent het album niet zo’n aangrijpende gebeurtenis als het album van Nick Cave, maar het is zeker zo fraai. Om de vergelijking compleet te maken, heet het voorlaatste nummer ‘Falling’, waarin je het kloppen van het hart voelt in het ritme dat nadrukkelijk naar voren is gemixt in het nummer.
Laat Ekenstam de Nederlandse podia maar afgaan om deze muziek door ons land heen te strooien!

Meer foto’s van het optreden vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.