(derde ook raak!) Jonas Winterland “Liever uit balans”


Dit is alweer het derde album van deze sympathieke Vlaming. Jonas Winterland weet met zijn teksten steeds opnieuw te verbazen. Met dit album “Liever uit balans” kunnen we zeggen dat hij opnieuw raak heeft geschoten. Wel hebben we wederom twee jaar moeten jonaswinterland_lieveruitbalanswachten op deze tien liedjes en dat levert een kort nieuw album op. En ik hoor de lezer nu denken: beter kort en goed dan…(dat is een open deur, maar waar natuurlijk).
Toch roept dit nieuwe album wel de vraag op hoe lang Winterland binnen dit zelfde stramien door kan blijven gaan. “Liever uit balans” is een logisch vervolg op zijn eerste twee platen. De stijl is goeddeels identiek of we moeten gaan zoeken naar de details van de instrumentatie. Zijn zangstijl is herkenbaar en dat brengt een smal straatje met zich mee, waarbinnen de muziek van hem zich afspeelt. Dat kan natuurlijk heel lang goed gaan, maar de kracht moet in toenemende mate uit de teksten van Winterland komen. En die zijn op dit derde album wederom om van te watertanden!
Zinnen als ‘..ons bed was daar een twijfelaar en dat waren wij toen ook..’ uit ‘Weet je nog, Parijs’ zijn natuurlijk helemaal des Winterland’s voor de kenner/liefhebber. Toch zijn niet alle teksten zo eenvoudig te verklaren. Luister naar ‘Duizend jaren zonder zon’, lees de tekst en probeer te doorgronden waar de zanger hier over zingt. Het is als poëzie waar je je eigen gedachten bij kan laten gaan. Soms is het zo mooi verwoord als in ‘Aan de binnenkant’, waarin hij verwoordt wat we eigenlijk allemaal wel eens voelen: dat we in onze gedachten nog steeds even jong zijn als jaren geleden. Soms zijn die momenten vaag, soms voel je het als je met je kind of kleinkind speelt en je weer dat kind in je voelt: dat kind dat er toch altijd wel is gebleven, terwijl de spiegel heel wat anders laat zien. Heerlijk zoals dit lied de ruimte schept om ervan te blijven genieten.
Nog zo’n mooi lied is ‘Denkers en dromers’, dat verhaalt over wat vriendschap is en vooral wat het verschil is met een liefdesrelatie. Probeer dat maar eens te vangen in een liedje van een paar minuten. Winterland weet dat heel fraai te doen.
Het zijn maar een paar voorbeelden van de tien liedjes die weer allemaal “om te zoenen” zijn. Die graven steeds verder onder je huid. Iedere draaibeurt net weer een graadje dieper. Hoezo een kort plaatje? Nou en? Niets nieuws? Gelukkig niet! Het is weer helemaal raak!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s