(roem gaat hem vooruit) Colter Wall “Colter Wall”


Nog voordat zijn debuutalbum uit is gonst het al van de aandacht voor deze nieuwe Americana ster in wording. Helemaal vreemd is dat niet als je naar de liedjes op zijn debuut luistert. Als je niets weet, dan kun je totaal niet bevroeden hier te luisteren naar een man, die slechts eenentwintig jaar oud is. Het lijkt wel een oude geest in een jong lichaam, die hier muzikaal aan het werk is.
Natuurlijk kun je al snel niet om de vergelijking met Johnny Cash heen. En waarom zou je dat dan ook willen? Het is alleen maar een compliment voor deze jonge artiest. Niet alleen de stem doet aan de legende Cash denken, maar ook de inhoud van de liedjes lijkt zo uit het repertoire van de man te komen.
Toch zijn de vergelijkingen zeker niet op als we aan Cash denken. Zo horen we zeker ook invloeden van Hank Williams, Robert Johnson, Bob Dylan, Townes Van Zandt en The Band. Als je op een warme dag naar het album luistert met die warme baritonzang, dan voel je als het ware de hitte van de prairie zomaar binnen waaien. De geur van gedroogd gras en de hitte van zand dat opwaait gaan zomaar door je geest.
We horen folk, bluegrass en natuurlijk country-invloeden. Wall speelt gitaar, banjo, kick-drum en stampt naast het machtige geluid van zijn doorleefde stembanden. Vanaf de eerste klanken van ‘Thirteen Silver Dollars’ hang je als luisteraar aan de lippen van deze jonge in Saskatchewan geboren Canadees.
In tien liedjes neemt Wall ons aan de hand langs zijn belevingswereld. Hij verhaalt over de prairie in ‘Codeine Dream’, maar ook over de motorrijden in ‘Motorcycle’ of over slangen en vrouwen in ‘Snake Mountain Blues’.
Natuurlijk ontbreekt de liefde in zijn liedjes niet. ‘You Look to Yours’ gaat over een veel te vroeg vertrokken geliefde. Maar stiekem ook over politiek. ‘Fraulein’ over een Duitse vriendin die hij maar niet uit zijn hoofd krijgt. Het gemis druipt letterlijk uit het liedje. Je voelt de pijn zoals Colter Wall het zingt. Hier horen we tevens de stem van Tyler Childers in deze traditional, die Wolter helemaal naar zich toe trekt.
Het album wordt afgesloten met ‘Bald Butte’ dat gaat over een rit op een paard.
Binnenkort staat deze nieuwe ster aan het Americana front op een paar Nederlandse podia. Zo ook op de tweede dag van juni op het Roepaen podium. Wat hebben ze daar weer een goede neus voor het ontluikende talent voordat het op grote podia staat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s