(bijzonder genieten) John Smith “Headlong”


Al bij de eerste inzet van het openingsnummer gaan de herinneringen uit naar John Martyn. Die link raak ik de rest van het album dan ook niet mee kwijt! Toch geen vervelende vergelijking voor deze debuterende singer-songwriter.
Het nieuwe album “Headlong” is het tweede album van Smith. In 2014 debuteerde hij met het onopgemerkt gebleven “Great Lakes”. Hopelijk krijgt hij met deze nieuwe plaat wel de verdiende aandacht. Aan de liedjes kan het onmogelijk liggen want die zijn zonder uitzondering erg fraai te noemen.
Als we ons nu beperken tot dit tweede album wil ik eigenlijk ook daar helemaal naar het einde van het album springen. Want als de eerste verrassing van zijn gelijkenis met Martyn is neergedaald en je het hele album tot je hebt laten komen, word je bij het laatste nummer getrakteerd op het allermooiste liedje dat ik hier kan ontwaren. ‘Save My Life’ gaat bij de start over een depressieve periode van de ik-persoon maar mondt uit in een verschrikkelijk mooi liefdesliedje. De manier om alle moeilijkheden van het leven, van alle dag te verdrijven is het genieten van de ander in zijn puurste vorm! Schud je jurk af zingt John Smith. Nergens wordt het banaal, er blijft nog genoeg te raden, te fantaseren over als hij zingt dat ze daarmee zijn leven kan redden en hem zelfs kan omhoog tillen uit die verschrikkelijk put, waar hij zich in bevindt. Een status waarin hij zich oud, dik en onbetekenend voelt. Maar zij kan hem redden uit dat dal. Het zet alle liedjes van het album wel meteen op een enorme achterstand.
Toch maar weer vooraan beginnen: ‘Living In Disgrace’ brengt ook deze luisteraar wel weer in hoger sferen. Want ook dit eerste liedje is van een onwaarschijnlijke schoonheid. Ook als je het direct na dat laatste liedje weer terughoort. Smith weet je bij herhaling diep in je ziel te raken met zijn stem en ook met zijn teksten. Je hoort steeds meer moois in zijn liedjes. Het is een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.