De achteruitkijkspiegel – deel 1: Modern Lovers ‘Live’ uit 1977


Het album van Jonathan Richman and the Modern Lovers ‘Live’ kocht ik als zeventienjarige op vinyl, destijds heette dat gewoon: een LP. Het heeft tot vorig jaar geduurd voordat ik eindelijk een exemplaar op cd te pakken kreeg tegen een redelijke prijs. Waarom op cd? Nou die LP uit 1977 is echt grijsgedraaid. Wat heb ik destijds van dat album genoten! En ook nog jaren erna. Maar het trouwe plaatje ging steeds slechter klinken. Het album heeft dan ook vele rondjes gemaakt op de verschillende draaitafels die ik bezeten heb. Die draaitafel uit 1977 was zeker geen beste. De jaren daarna werden de draaitafels wel beter maar de slijtage had al stevig toegeslagen op het album ‘Live’.
Maar op cd klinkt het weer allemaal alsof het nooit wat heeft geleden. Het album is nog steeds een van mijn favoriete live-albums. Jonathan Richman neemt je aan de hand met zijn Modern Lovers door zijn wereld met schijnbaar eenvoudige, soms zelfs kinderlijke liedjes. Zo eenvoudig en o, zo lekker. Het album opent met ‘I’m A Little Airplane’ om vervolgens via ‘Hey There Little Insect’ uit te komen bij zijn hit ‘Egyptian Reggae’. Later heb ik ook kennisgemaakt met studioversies van deze liedjes, maar live is het zoveel beter! En de heerlijke interactie, soms te gek voor woorden als het bijvoorbeeld gaat over het shirt dat hij draagt, is heerlijk.
Het prijsnummer voor mij blijft ‘Ice Cream Man’ met schijnbaar eindeloze herstarts aan het eind omdat het publiek dat ook wil. Tot het moment dat het publiek maar blijft vragen om een herhaling van de slotrefreinen en Richman uiteindelijk gewoon “no”zegt.
Maar het blijft genieten, hoor. Wat te denken van ‘I’m A Little Dinosaur’ en het onovertroffen ‘My Little Kookenhaken’ dat ook aardig wat herhalingen kent. Alles klinkt zo kinderlijk eenvoudig en daardoor wel zo knap, dat dit album nu – 41 jaar later – me nog steeds een grijns op het gezicht weet te toveren. Niet alleen het feest der herkenning maar ook is het album nog steeds een pareltje dat, als je het nog nooit gehoord hebt, toch zeker eens je trommelvliezen zou mogen kietelen. Zeker als je van eerlijke akoestische en (schijnbaar) eenvoudige muziek houdt. De liefhebber weet nu al wel genoeg.
Zoeken naar het album op cd is een flinke zoektocht, zeker als je niet te veel wil betalen. Het is ooit in 1987 op cd verschenen.
Helaas staat het album (nog) niet op Spotify. Wat een misser!
Voor de nieuwsgierigen wordt het dus zoeken naar een oud exemplaar op LP/Vinyl of toch het cd’tje scoren. Maar het is echt genieten!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.