(elektronische R&B) Rhye “Blood”


Rhye staat synoniem voor Michael Milosh. Gek genoeg wordt zijn naam op AllMusic geschreven als Mike. Ik houd me aan de schrijfwijze op het cd-hoesje. Deze Canadees is gezegend met een fraaie hoge stem. Wie niets weet zou deze stem ook zomaar kunnen toedichten aan een vrouw.
Zeker als we naar het fraaie fotowerk kijken op het hoesje van “Blood” is de vergissing snel gemaakt. Milosh heeft er vijf jaar over gedaan om een opvolger te maken voor het album “Woman”, dat hij maakte samen met Robin Braun.
Op dit nieuwe album “Blood” is het puur Milosh die tekent voor het muzikale werk. Op een bed van synthesizers en andere elektronica weet deze Canadees een soort R&B te maken die zweeft in een laag tempo. Muziek om je al snel in te kunnen verliezen. Muziek die je direct kan aangrijpen en niet van het koele karakter is, waar je aan denkt bij elektronische muziek.
‘Taste’ gaat over het dansen met je ogen dicht en dat zou je eigenlijk moeten doen bij het luisteren naar de muziek van dit album. Heerlijk je mee laten voeren op de klanken van Rhye, zittend in je stoel of zwevend op een denkbeeldige dansvloer. Milosh neemt je als luisteraar mee op een trip die je alleen maar kan ervaren als een reis door een denkbeeldig landschap.
Het is muziek zonder harde kantjes, maar zonder ook maar het idee van lichtvoetigheid te geven. Het klinkt allemaal heel organisch, al is het elektronisch van aard. Vandaar dat ik gerust de term R&B durf te koppelen aan de muziek van Rhye.
Het is eigenlijk maar moeilijk onder woorden te brengen. Milosh klinkt zelfs met een lichte snik of met een klein randje als je de openingszinnen van ‘Please’ luistert. Het is soms een beetje naar de hese kant toe. Het maakt het allemaal heel erg genietbaar. De tijd zal het moeten leren, maar voor nu klinkt “Blood” meteen als een tijdloos album.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.