(Record Store Day parel) Sevdaliza “The Calling”


Kijkend naar de enorme releaselijst van Record Store Day 2018 had ik maar één album echt op het verlanglijstje gezet. De rest van de releases waren grotendeels re-releases of uitgaven, die al eerder op cd verschenen waren of binnenkort op cd zouden uitkomen. Sommigen zelfs al aangekondigd, zoals het live-album van Neil Young.
Maar Sevdaliza’s “The Calling” bevat echt nieuwe muziek.
Helaas was ik op de bewuste dag van Record Store Day niet in Nederland dus moest ik hem voorbij laten gaan. Nu is het alsnog gelukt om een exemplaar van deze uitgave te bemachtigen. Slechts 2000 exemplaren is de oplage. In mijn bezit is nu nummer MOV000677.
In 2017 verscheen het prachtige debuutalbum van Sevdaliza “ISON” waar ik mijn mening over publiceerde op http://www.8WEEKLY.nl. Reden genoeg om op deze plaats te spreken over “The Calling” dat vooral uitblinkt in de eenvoud van de begeleiding van de prachtige liedjes. Zeven nieuwe composities telt dit (mini)album. Dus echt nieuwe muziek in een bijzondere setting ten opzichte van het debuut. Kaler en heel onderhoudend met een hoog kwaliteitsniveau. Om maar met de deur in huis te vallen: gewoon “meesterlijk” te noemen.
Op vinyl ook een ‘hebbedingetje’ vanwege het gemarmerd vinyl met paarstinten.
Muzikaal tapt Sevdilaza op deze bijzondere uitgave uit hetzelfde vaatje als Massive Attack en Portishead. Trage trip-hop, pop, gemengd met klassieke invloeden met prachtige strijkers. Deze Rotterdamse scoort internationaal reeds hoge ogen met haar debuutalbum “ISON”. Een geweldig exportproduct inmiddels. Voor de geoefende luisteraar is alles van haar niet te versmaden. Maar als je moet beginnen is “The Calling” een beter toegankelijk album geworden. Als je dat tot je hebt genomen zal ook “ISON” op zijn plaats vallen bij een eerste luisterbeurt. Haar zang – soms gekoppeld aan een vocoder – is niet voor iedereen even toegankelijk, maar op “The Calling” weet Sevdilaza een nieuwe fan denk ik wel in één keer aan haar te binden. Voor mij als fan, mag ik wel zeggen, is dit album een fraaie volgende stap, die waarschijnlijk ook in de jaarlijst van 2018 zal belanden. Een waardig hoogtepunt van Record Store Day 2018 van 30 maart j.l. Een voorbeeld dat door meer artiesten gevolgd zou moeten worden dan alleen maar het aanbieden van heruitgaven.
“The Calling” heeft mij in zeer positieve zin verrast. De titel herbergt in deze dagen ook nog een persoonlijke lading die niet positief is, maar de muziek van Sevdilaze biedt troost en weet mijn gemoed op te vrolijken, zodat ik dit album met zeer veel plezier draai.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.