(grootheid (in Italië)) Mina “Maeba”


Het album “Maeba” is het vierenzeventigste album van de inmiddels achtenzeventigjarige Mina. In Italië is zij een superster. Daarbuiten is ze niet veel gehoord. Waarom? Geen idee. De muziek op dit nieuwste album doet vermoeden dat er nog heel wat te ontdekken is.
Alleen op het verzamelalbum van Vic van de Reijt “Italiano! 70 Italiaanse Favorieten van Caruso tot Conte” vind ik een hit terug van Mina: ‘Tintarella di luna’ uit het jaar 1959 notabene. Dat is denk ik het enige teken in mijn collectie van Mina, waar ik me eigenlijk ook niet echt bewust van was.
Het album opent met het warme ‘Volevo screverti da tanto’ dat je als een warme deken omarmt. Het blijkt ook de single van het album te zijn. Mina is nog heel goed bij stem. Op dit album treffen we tien nieuwe songs aan en twee verrassende covers. De ene cover – ‘Last Christmas’ – is in een jazzy jasje gestoken maar had niet gehoeven van mij. De tweede is beter te verteren: ‘Heartbreak Hotel’ van Elvis Presley in een Mina-bewerking. Maar tussen die twee covers zit een prachtig duet met Paolo Conte: ‘A Minestrina’, dus niet te snel voorbij skippen.
De CD-versie van het album bevat een hidden-track met de titel ‘Another Day of Sun’ afkomstig uit de film “La La Land”. Een zonnig extra’tje mag ik wel zeggen.
Het tweede nummer van het album ‘Il mio amore desperato’ met accordeon roept herinneringen op aan Dalida en dan in het bijzonder ‘Gigi L’amoroso’. En dat is bepaald niet verkeerd.
Mina beweegt zich in het werkveld van de popmuziek maar tipt zeker ook jazz, rock en af en toe wat folk aan. Ze laat zich niet vangen in één hokje.
Het prachtig rockende ‘Il Tua Arredamento’ zou het, na de eerste single waar het album mee opent, wellicht internationaal goed kunnen doen. De clip ziet er in ieder geval vet mooi uit.
Eigenlijk valt er op dit album v.w.b. de nieuwe tracks niet zo veel aan te merken, behalve dan dat het volop genieten is van wat deze dame doet. Heerlijke stem en een fijne ontdekking. Dank je Jacqueline voor het aandragen van deze fijne Italiaanse tractatie, ik geniet er heerlijk van.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.