(de zomer van 2018) Jorja Smith “Lost & Found”


Het album “Lost & Found” zal voor mij de representatie zijn van de zomer van 2018. Liedjes in een laag tempo maar niet te loom. De hitte straalt uit de speakers bij de zang van Jorja Smith, die je ongetwijfeld aan Rihanna zal doen denken. Toch is het vooral het stemgeluid dat je deze referentie doet maken. Jorja Smith is gelukkig toch vooral zichzelf met zwoele, hitte gevende en -bestendige liedjes die overduidelijk uit de soulhoek komen. Ook gedachten aan de muziek van Sade zullen hier op zijn plaats zijn, al moet je dan vooral naar de muziek luisteren en niet naar de stem.
Smith zingt maar hangt af en toe richting de rap, maar dan vooral heel licht. De muziek is soul, maar ook de trip-hop van alweer lang geleden wordt hier versneden naar een heerlijke mix, die ook met het toetsenwerk weer ver terug weet te grijpen naar de jaren zestig zoals in het nummer ‘Teenage Fantasy’. Ook horen we lichte invloeden van jazz in de muziek. Wat dat betreft zou ze wel eens kunnen gaan verschijnen op North Sea Jazz, dat tegenwoordig toch veel losser is van de echte jazz dan de naam doet vermoeden.
In een andere recensie las ik dat degene die daar schreef de liedjes vooral te eenvormig vond. Dat is misschien bij oppervlakkige beluistering. Maar wie de moeite neemt om “Lost & Found” wat vaker tot zich te nemen zal steeds meer finesses weten te ontdekken, zodat de pareltjes langzaam op gaan glimmen als natuurparels waar er geen een echt hetzelfde is.
Jorja Smith wordt in andere bronnen genoemd als een van de meest interessante opkomende sterren. De tijd zal leren of ze dat waar gaat maken. Maar wie bij deze zinderende warme zomer “Lost & Found” regelmatig de kans geeft om als een koele bries overdag of juist ’s avonds als een warme deken over je heen te laten glijden, zal veel plezier beleven aan de muziek van Jorja Smith.
De dozijn liedjes van Smith smaken in ieder geval naar meer. Maar herhaling is voorlopig het beste recept. Mij is het album na vele luisterbeurten nog niet gaan vervelen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.