Mijn TOP20 + 20 niet gerangschikte titels en een paar bijzondere uitgaven


01         MILLIGAN, MALFORD & THE SOUTHERN ACES    Life Will Humble You

Het album van Malford Milligan met medewerking van Jack Hustinx en zijn Southern Aces is het album waar ik reikhalzend naar heb uitgekeken na het zinderende optreden van de band in de Rozenknop in Eindhoven. De bezieling van de zang van Milligan en de begeleiding van The Southern Aces was fantastisch. Het album stelde dan ook zeker niet teleur! Malford Milligan verdient meer aandacht dan hij tot op heden in zijn carrière mocht ontvangen.

 

02         WILLIAMS, MARLON     Make Way For Love

Het album van Marlon Williams is moeilijk uit mijn cd-speler te houden. Wat een geweldige plaat is dat. Het liefdesverdriet van Williams verwoord in geweldige muziek met een hoog gehalte aan Roy Orbison in zijn benadering. Maar ondanks die vergelijking voldoende eigen geluid.

03         RHYE    Blood

Rhye is een heerlijke ontdekking. Fraaie hoes die je op het verkeerde been zet. Rhye’s muziek klinkt als een damesalbum. Maar schijn bedriegt, het is wel degelijk een man die zingt. Machtig album dat zeker tijdloos zal blijken te zijn.

 

04         SMITH, JORJA    Lost & Found

04         SEVDALIZA        The Calling (Record Store Day) (MOV 000677/2000)

Twee albums op nummer vier! Tja, ik kon moeilijk kiezen. Beide albums nemen een bijzondere plaats in mijn muziekherinnering van 2018. De alleen op vinyl verkrijgbare mini-lp van Sevdaliza “The Calling” verscheen in een gelimiteerde versie tijdens Record Store Day. Nog mooier dan haar volledige album doordat ze puur akoestisch te werk gaat. Het was in mei dat ik dit album wist te bemachtigen nadat ik  een lange tijd geen vinyl kocht. Hetzelfde gebeurde met mijn zomer-cd van het jaar. Jorja Smith wist me te overtuigen het album aan te schaffen en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Heerlijke muziek die de zomer doet herleven.

05         HAEVN  Eyes Closed (Deluxe H Edition)

De Nederlandse band Haevn had al succes voor het album was verschenen. Het album “Eyes Closed” is van een internationale klasse. Machtig mooi!

06         KAYAK   Seventeen (Special Edition 2CD Digipak)

Dat is natuurlijk wel strak. Vlak na het verschijnen van de overzicht-cdbox met alle albums die de band maakte erin komt Kayak doodleuk met een nieuw album. En wat voor een! Een topper in het oeuvre van de band.

07         KOVACS             Cheap Smell

De Tilburgse Kovacs groeit verder op haar tweede volwaardige album “Cheap Smell”. De kenmerkende bontmuts is weg. Maar wat is gebleven is kwaliteitsmuziek. De dame gaat een grote toekomst tegemoet als ze zo door gaat.

08         COSTELLO, ELVIS            Look Now (Limited Edition)

Elvis Costello heeft met “Look Now” een ‘ouderwets goed’ album gemaakt. Een stap terug in de tijd in de Costello-muziekgeschiedenis maar dan wel met een dijk van een album dat zomaar uit de tijd van bijvoorbeeld “Spike” gekomen had kunnen zijn.

09         RIVERSIDE         Wasteland

Riverside staat garant voor geweldige progrock. Ook dit album stelde wederom niet teleur. Mooie vormgeving van de verpakking, maar nog belangrijker: een sterke onderhoudende inhoud van de muziek.

10         EIVOR   Eivor Live in Torshaven (promo)

Voor Eivor heb ik natuurlijk een zwak sinds onze motortocht op de Faeröereilanden. Dit livealbum, opgenomen in de hoofdstad van die eilanden, klinkt subliem. Slechts één nieuw nummer op het album, dat is dan wel jammer. Maar “Famous Blue Raincoat” van Leonard Cohen vertolkt Eivor wel heel fraai.

11         JONES, DURAND & THE INDICATORS      Durand Jones & The Indicators (promo)

12         GRIPKA, ISRAEL NASH    Lifted

Israel Nash volg ik vanaf de start van zijn carrière. Dit album is weer een heel mooie stap en verenigt de twee stijlen die hij zich heeft aangemeten. Eigenlijk is dat misschien wel de perfecte symbiose. We gaan het in de toekomst zien.

13         COODER, RY      The Prodigal Son

Ry Cooder blijft ons verbazen c.q. verwennen met zijn muzikale reis. “The Prodigal Son” is een mooi nieuw hoofdstuk in zijn muzikale carrière waar we met volle teugen van mogen genieten.

14         CHRISTINE AND THE QUEENS     Chris (Edition Cellector – 2CD)

Frankrijk is bijzonder land in muzikaal opzicht voor ons. Toch is de Franse uitvoering van het nieuwe album van Christine and The Queens de mooiste van de twee in deze dubbel-cd-uitvoering. Die zal dan ook het vaakste in de speler gaan.

 

15         BRYANT’S, DANNY RED EYE BAND           Revelation

Danny Bryant maakte voor het eerst een album zonder zijn vader in de band. De hartstocht van de herinnering spat af van deze blues-explosie. Een mijlpaal in de blues van 2018 maar ook in de muziekloopbaan van Bryant, denk ik.

16         TOWN OF SAINTS           Celebrate (promo)

Teruggebracht tot een duo is Town of Saints nog steeds een krachtig bandje. Fijne plaat die meer aandacht verdient dan het krijgt. Met een prijsnummer erop dat TOP2000 waardig is, wat mij betreft. Maar of het dat gaat worden? Ik vrees met grote vreze. Lees mijn review op 8WEEKLY.nl.

 

17         MCCARTNEY, PAUL & WINGS     Egypt Station (Limited Edition Concertina CD)

Als je op zo’n hoge leeftijd als Sir Paul McCartney nog zo’n album weet te maken en ook zoveel aandacht weet te trekken als ex-lid van een van de belangrijkste bands uit de popgeschiedenis, dan behoor je werkelijk tot de groten. Met “Egypt Station” laat McCartney horen nog steeds niet uitgeblust te zijn. Geweldig!

18         WHITE, TONY JOE          Bad Mouthin’

Tony Joe White ontviel ons dit jaar. Met “Bad Mouthin’” horen we dat hij het zelf ook niet zag aankomen. Wat een prachtig album; zou er nog muziek in de archieven zijn, die hij wel heeft opgenomen maar nog niet heeft uitgebracht? We blijven hongerig naar de muziek van White. Gelukkig heb ik hem ooit live mogen aanschouwen.

19         BIRDS OF CHICAGO       Love in Wartime

Liefde heeft dit duo samengebracht en een ander duo uit elkaar gehaald. Raadsel? Wie weet het op te lossen? Maar niet te lang stil staan. Met “Love in Wartime” maakte Birds Of Chicago een geweldig album, dat het talent van beide muzikanten laat floreren. Dat laat de muziek groeien en bloeien. Zal ik de ‘Wartime’ maar vertalen als de moeite die het hen kost in de strijd met de tijd, terwijl ze ook jonge kinderen hebben? Volgens mij is dat juist, als ik de teksten beluister op dit album.

20         ROINE STOLT’S THE FLOWER KING          Manifesto of an Alchemist

Roine Stolt sluit de TOP20 af van 2018. En is meteen de eerste tip voor 2019. Daar schrijf ik binnenkort meer over. Een geweldige progrock-plaat van een icoon van het genre, mag ik wel zeggen.

 

Bubbling under …..

De volgende albums zijn zeker de moeite waard, maar ik kan er geen rangorde in aangeven omdat het dagelijks zou kunnen veranderen. Maar ze verdienen zeker de aandacht voor een jaarlijstje.

99         SIEGAL, IAN BAND         All The Rage
99         FUCHS, DANA    Love Lives On
99         BIG BO Preaching The Blues
99         BENTON, OSCAR            I Am Back
99         HOT SPROCKETS, THE    Dream Mover
99         BRANCO, CRISTINA        Branco
99         SULEIMAN, ADY             Memories (promo)
99         CLEMENTINE, BENJAMIN            I Tell a Fly
99         WOLFE, CHELSEA           Hiss Spun
99         CURSE OF LONO            As I Feel
99         DEWOLFF          Thrust
99         DUCROT, DÉSI   In Too Deep
99         CHILLS, THE       Snow Bound (promo)
99         IRON AND WINE            Weed Garden
99         BOVIO, MARCELA          Through Your Eyes
99         YEARLINGS, THE            Skywrting
99         BIBB, ERIC         Global Griot
99         ESCOVEDO, ALEJANDRO             The Crossing (Record Store Day Edition)
99         PAGE, GREGORY            A Wild Rose

 

Twee bijzondere uitgaven van 2018 verdienen een schijnwerper. Daarom even aandacht voor deze albums.

ARCHIEF!           HENDRIX, JIMI   Both Sides of the Sky

Uit het familiearchief van de familie van Jimi Hendrix kwam nog éénmaal een studioalbum met niet verschenen opnamen. “Both Sides of the Sky” moet het laatste zijn dat uit het archief te halen zou zijn. Het is een fijn album van Hendrix. Heb er al vele uren naar mogen luisteren. Genieten met een grote “G”.

Re-ISSUE?          VANWYCK         An Average Woman (2018 Uitgekomen)

Het album van Vanwyck zie ik in veel jaarlijstjes prijken. Op zich terechte aandacht voor dit pracht album maar in werkelijkheid verscheen het onofficieel al in 2017! Daarom niet in de bovenste lijsten maar als speciale vermelding. Hoe het nu precies zit met de verschijningsdatum is mij niet helder. Ik heb het al veel eerder mogen bemachtigen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.