(progrock van hoge klasse) Roine Stolt’s The Flower King “Manifesto of an Alchemist”


Roine Stolt is voor de liefhebber van progrock zeker geen onbekende. Hij maakt deel uit van diverse formaties in het genre. Denk daarbij aan Kaipa, Transatlantic, Tangent, The Flower Kings en minder bekende namen als Fantasia, Agents of Mercy, The Sea Within. Maar ook solo is hij actief of in de samenwerking met collega’s zoals in de duoformatie Anderson/Stolt.
Met “Manifesto of an Alchemist” heeft hij in de groepsnaam wel de link naar The Flower Kings maar laat de “s” weg. De muziek van Stolt wortelt nog steeds in de jaren zeventig en tachtig maar is duidelijk wel van deze tijd. Progrock van wel heel hoog niveau. Als je van de muzieksoort niet houdt dan heb je bij dit album niets te zoeken. Alhoewel, in het nummer ‘High Road’ moet ik onwillekeurig denken aan 10CC en wel de tijd van het album “The Original Soundtrack”. Niet dat ik er nu heel hard de vinger op kan leggen, maar ook bij herhaalde beluistering komt de link in mijn muzikale geschiedenis-hoofd naar boven.
In zeventig minuten trekken een tiental composities aan de luisteraar voorbij. Lange muziekstukken zoals je zal begrijpen. Alleen de openingstrack haalt de twee minuten nog niet eens; het is een intro tot het album.
De muziek van Roine Stolt is geen muziek die je achteloos kan absorberen. Het kost tijd om de fraaiheid en de volledigheid van het gehele muzikale spectrum te doorgronden. Dat is geen nieuws voor iedereen die deze man al een tijdje volgt in al zijn verschijningen. Stolt schrijft hier ook over in de liner notes van het album.
Daar geeft hij ook aan dat hij niet een politieke kleur heeft maar zich vooral een mens voelt. Hij staat aan dezelfde kant als artiesten als Neil Young, U2, Roger Waters, Jackson Browne en John Lennon zoals hij zelf schrijft.
Het album heeft zeker retro-invloeden. Dat komt ondermeer doordat, zoals we lezen, sommige onderdelen reeds 20 jaar rondzwierven in zijn brein. Daar staat tegenover dat andere delen van het album pas in de studio tot stand zijn gekomen. Het album is daardoor een beleving geworden die je maar moet ondergaan. De elementen van The Flower Kings vermengd met waar Roine Stolt heden ten dage mee bezig is op zijn muzikale reis. Deels doordacht en deels spontaan. Deels in de studio opgenomen en deels uit live-momenten geplukt.
Een progrock-puzzel van het zuiverste retro-water. Om te watertanden voor de liefhebbers! En daar mag ik mezelf zeker toe rekenen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.