(De achteruitkijkspiegel) Pink Floyd “Wish You Were Here”


Op mijn opa’s Peugeot brommer reed ik die dag (zou het een zaterdag geweest zijn?) illegaal (mijn ouders mochten niet weten dat ik brommer reed) van Oisterwijk naar Tilburg. Mijn doel: Tommy om een LP te halen. In de tas die aan de brommer kon hangen paste precies een LP en dat wist ik al een tijdje. De rit was niet voor het eerst. Een helm dragen was al verplicht, maar de helm van mijn opa paste ook op mijn hoofd.
Ik kocht die keer het album van Pink Floyd “Wish You Were Here”. Ik was na het luisteren in de zaak van Tommy nogal onder de indruk van ‘Shine On You Crazy Diamond’ en dat is nog steeds zo. Het nummer staat tegenwoordig ook in de TOP2000 maar prijkte daarna destijds ook tijden in mijn persoonlijke hitlijst die ik in een schrift trouw wekelijkse maakte. Niet dat iemand ooit die hitlijst zag. Wellicht dat ik het schrift nog ergens op zolder heb liggen. Een schrift met harde kaft met bruine  voorkant. Nog eens zoeken.
Maar teruggekomen op de brommer liet ik mijn opa (van vaders kant) de eerste track horen. Mijn opa riep al snel: “Een band, een band, ik moet een band hebben!”.
Opa maakte op een grote 18 CM-tape opnames. Om en om een klassiek stuk en daarna een popliedje. Vaak liedjes die hij op single kocht of meebracht uit Spanje waar hij met mijn tante Els jaarlijks op vakantie ging. Deze keer wilde hij ‘Shine On You Crazy Diamond’ opnemen. Hij was net zo onder de indruk als ik dus! Wat een heerlijke herinnering is dat toch. Hij heeft het ook inderdaad opgenomen, hij kon snel genoeg een band vinden en samen luisterden wij de eerste track van het album, terwijl bij de tweede keer draaien van het album op zijn Gerhard pick-up direct een kopie ontstond op mijn opa’s band. Wie weet hoe vaak hij er daarna nog van heeft genoten?!
Ik heb van de LP later nog heel veel gedraaid en ervan genoten.
Later kocht ik hem op CD en daarna nog een keer in de Deluxe Editie in 2011 op CD met een extra CD waarop extra nummers staan.
Maar die eerste herinnering blijft; dat moment in (waarschijnlijk) 1976 is werkelijk een mooie en goede herinnering aan mijn opa! Opa, bedankt voor de liefde voor muziek en de gedeelde passie in dat ene liedje. We hebben veel muziek samen gedeeld maar deze is wel heel dierbaar.

Het album “Wish You Were Here” is nog steeds een van de mooist albums van Pink Floyd. Het nummer ‘Shine On You Crazy Diamond’ kent twee delen op het album en is een van de dierbaarste liedjes van de band. Feitelijk gaat het nummer over het ex-bandlid Syd Barrett die de band Pink Floyd mede oprichtte, maar de band verliet omdat hij door drugsgebruik in een inrichting belandde. Barrett trok zich vanaf 1972 volledig terug uit de openbaarheid tot zijn dood in 2006.
Het album kent natuurlijk nog een klassieker in de vorm van het titelnummer ‘Wish You Were Here’. De twee andere tracks die het album kent, ‘Welcome To The Machine’ en ‘Have a Cigar’, zijn voor mijn luisterervaring wel iconen die erbij horen, maar maken niet de verpletterende indruk die vooral het openingsnummer met zijn tweede deel op mij maakte. Het titelnummer wist ik al wel snel op waarde te schatten, maar het is niet mijn lievelingsnummer van het album.
“Wish You Were Here” is in mijn geheugen gegrift en maakt me nog steeds blij als ik ernaar luister. Dat komt natuurlijk ook door de geweldige herinnering die het bij mij gemaakt heeft. De muziek heeft de tand des tijds inmiddels ruimschoots doorstaan.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.