(Adele? Ja, het geluid maar…) Lauren Daigle “Look Up Child”


Wie de eerste klanken van het album “Look Up Child” hoort met het indrukwekkende stemgeluid van Lauren Daigle, zal in eerste instantie denken naar Adele te luisteren. Is dat erg? Als je van Adele’s muziek houdt is dat zeker niet een vervelende ervaring. Gezien het kleine en traag groeiende oeuvre van Adele is het heerlijk om een alternatief te horen dat dicht in de buurt komt. Wie daarna over de drempel van de religieuze muziek c.q. teksten kan stappen, zal aan dit album van Daigle enorm veel plezier beleven.
Het album bevat uitstekende composities en zelfs zogenaamde ‘oorwurmen’, die zich nestelen in je hersenpan en je regelmatig de liedjes laten klinken in je hoofd zonder dat de cd speelt. Daigle weet je muzikaal net zo in te pakken als Adele. Bij oppervlakkig luisteren en genieten vallen de gospelteksten totaal niet op. Maar bij herhaalde beluistering kan de boodschap je nauwelijks meer ontgaan. Steeds meer onderdelen van de teksten gaan dan onderdeel uitmaken van de muziekbeleving en dat zou de muzikale beleving niet in de weg mogen gaan zitten. Er is menig liedje, dat wij in eerste instantie als vrolijk betitelen door de melodie en manier van zingen, maar dat bij dieper graven in de tekst een trieste of soms zelfs verschrikkelijke inhoud heeft. Maar andersom komt ook voor. Nog onlangs schreef ik op een ander medium over een album van Margriet Sjoerdsma, waarop covers werden gespeeld, waarvan we het vermoeden niet hadden dat ze een diepere betekenis hadden naast bijvoorbeeld een disco/dance melodie.
Terug nu naar “Look Up Child” van Lauren Daigle. Het album opent met ‘Still Rolling Stones’, dat verhaalt over de verrijzenis van Jezus, maar in een machtig mooi liedje dat niet zou misstaan in menig hitparade. De uithalen en de intonatie van de stem van Daigle zijn onmiskenbaar van een niveau dat veel muziekliefhebbers dit zullen waarderen. Hopelijk lukt het haar ook door te dringen tot de normale hitparades met deze gospelmuziek.
Het album kent eigenlijk geen enkel zwak moment. Het is dertien liedjes genieten van de eerste minuut tot en met de laatste.
Het maakt me wel nieuwsgierig naar haar eerste album dat in 2015 onopgemerkt aan mij voorbij is gegaan. Twee jaar geleden maakte ze ook nog een kerstalbum met één co-writers-nummer maar verder helaas traditionals, die behoorlijk platgetreden paden zijn. Daar had ze mogelijk meer uit kunnen halen.
Voor nu is “Look Up Child” een geweldig album dat breed gehoord zou moeten worden. Inmiddels zag ik het al bij meer dan één cd-winkel in de rekken staan. Er is hoop voor deze dame.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.