(lang naar uit gekeken) Bruce Springsteen “Western Stars”


Een nieuw album van Bruce Springsteen is altijd een moment om met verlangen naar uit te kijken. Nieuw met nieuwe liedjes is alweer vele jaren geleden. We moesten er maar liefst vijf jaar op wachten. “High Hopes” was de voorganger van dit negentiende studioalbum.
Het album “Western Stars” doet bij de liefhebbers en critici wel wat stof opwaaien over gemengde gevoelens. Ja, het is een ander album dan zijn laatste studioplaat. Het rustige karakter van het album overheerst. Aan de country-invloeden met rijke orkestratie moet je even wennen. Je moet echt een paar keer proberen te luisteren met een onbevangen en onbevooroordeelde “mood”. Bij mij viel na x-keer draaien ineens het kwartje bij het fraaie liedje ‘Chasin’ Wild Horses’. Ineens greep het me aan! Dit vijf minuten durend liedje opent met celloklanken vooraleer the Boss gaat zingen. Maar als het liedje zich in al zijn schoonheid ontvouwt slaat het als een warme deken over je gemoed en maakt het je warm vanuit je muziekhart.
Eigenlijk wel mooi dat het hier ineens pakte als je de hoes van het album bekijkt met een pracht zwart wild paard in mooie setting, sprong en tegen een geschakeerde lucht. Bijna Nederlandse luchten, zou ik zeggen.
Deze schoonheid wordt gevolgd door ‘Sundown’ dat moeiteloos volgt op zijn voorganger. Over zonsondergang zingt hij eigenlijk ook al in ‘Chasin’ Wild Horses’ in de eerste twee minuten van het liedje.
Springsteen vraagt met dit album duidelijk een andere luisterinspanning van zijn fans, liefhebbers en critici. The Boss heeft naar mijn idee met het album zijn repertoire weer een andere wending gegeven. Een bocht die we wel even mee moeten nemen zonder eruit te vliegen.
Als Springsteen ‘There Goes My Miracle’ laat klinken bij deze x-te keer draaien voel je de theatrale Springsteen weer helemaal klinken. Springsteen met een strijkersorkest in de rug stijgt hier in zijn zang weer helemaal naar zijn machtige niveau van uithalen zoals we dat van hem kennen.
Natuurlijk geef ik net als velen toe dat de nieuwe van Bruce Springsteen even wennen is. Maar laat ik wel helder zijn. Als je eenmaal gewend bent wil je dat warme bad van “Western Stars” keer op keer voelen en je weldadig laten omarmen. Dan maar even geen stadion rockers. Die hebben we voor andere momenten. Maar er zijn enorm veel situaties te bedenken dat Springsteen je oren en je gemoed mag verwennen en zalven. Dit album is een fijn medicijn voor wanneer rustpuntjes met inhoud gewenst zijn.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.