(groei-briljant) Lewis Capaldi “Divinely Uninspired to a Hellish Extent”


Het debuutalbum van Lewis Capaldi is van een bijzondere klasse. De liedjes slingeren langzaam om je heen en dringen in je gehoorgangen om vervolgens als lichtstipjes in je hoofd te klimmen. De stipjes groeien uit tot briljantjes zodra sommige van zijn liedjes, en dat zijn er steeds meer als je vaker naar het album luistert, binnen dringen in zijn je hart.
De Schotse singer-songwriter haalde in Engeland eind vorig jaar al de nummer één positie. Tijd voor erkenning van hem bij ons in het land. En dat gaat zeker komen nu zijn debuutalbum uit is gekomen. In december stond hij al in het Amsterdamse Paradiso voor de vroeg-adopters.
Eén van de mooiste liedjes is zonder twijfel de single ‘Someone You Loved’. Na een paar keer horen gaat dit liedje steeds meer in je hoofd zitten en wil je heel hard meezingen met je stem maar ook met je hart. Wat weet Capaldi je te raken. Hij kan laag zingen en enorm uithalen met een heerlijk rafelig randje aan de stem.
Natuurlijk kennen we ook een liedje met dezelfde titel van Adele. Dat is zeker niet hetzelfde liedje. Maar ook dat is natuurlijk een geweldig liedje. Toch geeft ik nu voorlopig de voorkeur aan het pareltje van Lewis Capaldi.
Het album kent een dozijn liedjes die geen van allen voor elkaar onderdoen.
Natuurlijk kent ieder album zo zijn favorieten. Alleen uit dit dozijn is het vreselijk moeilijk kiezen. Het fraaie ‘Hold Me While You Wait’ is na de single weer zo’n geweldig liedje dat sprankelt van de hoop.
De begeleiding van de liedjes kent een hoog gehalte aan pianoklanken, maar heeft daarnaast een onderhuids tapijt van gitaar, bas, synthesizer en een lichte beat. Alles draait om de stem van Capaldi die de heftigste troef is van het album met fijne achtergrondvocalen, die de zanger de benodigde rugdekking geven. Toch zou ik Capaldi wel eens alleen willen horen met piano en zang. Wat voor moois zou er dan uit zo’n kale benadering klinken? Zou de emotie dan nog verder toenemen? Misschien kun je dan wel in tranen uitbarsten van verwondering en pracht.
Voorlopig maak ik dit album van Capaldi tot een van de kanshebbers voor mijn toplijst aan het einde van het jaar. Op 25 oktober a.s. staat hij weer op de planken in Nederland.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.