(herfstbeschermer) I Am Oak “Osmosis”


De herfst nadert, tijd voor een nieuw album van I Am Oak, alias Thijs Kuijken. De titel van het album bracht me terug in de schoolbanken van de middelbare school. Osmose? Ik moest het toch even opzoeken om exact te weten wat het ook alweer is. Het onttrekken van water aan een vloeistof met opgeloste stoffen door een membraan (cellen doen dat ook), waarbij dus alleen het water door het membraan gaat. Hoe kunnen we dit toepassen op het nieuwe album van I Am Oak?
Muzikaal heeft I Am Oak opnieuw een prachtalbum gemaakt dat vooral in het rustgevende, zalvende gebied van de muziekbeleving hangt. Soms raakt een liedje in een cadans, zoals op ‘Tundra’ wat gaat over het draaien van de aarde en in balans blijven als persoon. De ik-persoon worstelt daar met problemen die in hem/haar zitten.
Het album is vooral een product van Thijs Kuijken; zowel compositorisch als uitvoerend heeft hij overal de touwtjes en instrumenten stevig in handen. Alleen voor drums heeft hij Tamma Kersbergen ingehuurd. Achtergrondzang wordt geleverd door diverse zangers en op twee liedjes speelt Robby Wouters naast zang ook op gitaar mee. Verder is alles in handen van de meester zelf, inclusief het volledig fraaie artwork van de verpakking van de cd!
Ditzelfde album van I Am Oak is wederom een pareltje dat de fan blind kan kopen. Wie liefhebber is van folk, singer-songwriter, Americana, Country Noir en wat voor termen ik er nog meer aan kan hangen, moet zeker eens kennismaken met I Am Oak. Dit zesde studioalbum heeft wederom de piano als basis voor de liedjes gekregen. Het klinkt als een verademing als het buiten guur en herfstig wordt. Het zal je zelfs in de donkerste dagen omarmen als een warme deken en je blij maken. Misschien zit daar wel het verband met osmose. Kuijken weet in zijn alter ego I Am Oak je te voeden met het levenswater van zijn muziek zonder je te vergiftigen. Het water dat verkwikt, leven schenkt en je dorst lest kruipt met deze muziek als genezer in je brein om je te beschermen tegen de boze herfst die te wachten staat. Wonderschoon!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.