(na lang wachten) A Girl Called Eddy “Been Around”


Wat was het ontiegelijk lang wachten op een teken van leven van A Girl Called Eddy. En dan na zestien jaar is er ineens “Been Around”!
Het album opent met het titelnummer en heeft mondharmonicageluid dat me direct naar het hoesje deed grijpen, omdat het leek of ik hier Stevie Wonder hoorde blazen. Dat bleek niet het geval te zijn, maar Jim Hoke heeft wel heel goed naar hem geluisterd.
Het stemgeluid van Erin Moran (alias A Girl Called Eddy) klinkt nog even zwoel als op het debuut van 2004. De sound van het album is zonnig. De stijl kunnen we ergens in het schemergebied van folk, pop, jazz en ook soul situeren. Het fijne van het album is dat het niet in een hokje gestopt kan worden.
Het liedje ‘Jody’ doet ergens een belletje rinkelen, maar het is niet meteen helder waar deze song aan doet denken. Volgens het hoesje is het een echte original van Moran zelf. ‘Chrismas was a friend of mine’ van Fay Lovsky lijkt me net te ver gezocht. Een liedje van Steely Dan dan? Dat wordt nog even nadenken.
In ‘Someone’s Gonna Break Your Heart’ komt na ruim twee minuten een vergelijking met Chrissie Hynde (van The Pretenders) hevig om de muzikale hoek gescheurd. Heerlijk om die vergelijking te horen schitteren in de zang van Moran.
Het daaropvolgende liedje ‘Not That Sentimental Anymore’ heeft diezelfde vergelijking in zich en hunkert zelfs naar een vergelijking met het laatste album van Hynde waarin ze samenwerkte met The Valve Bone Woe Ensemble. A Girl Called Eddy heeft de jazzy elementen fantastisch verpakt in deze fijne liedjes.
Als we luisteren naar ‘Two Hearts’ horen we daar dan niet gitaarrifjes, akkoorden die we ook herkennen van The Clash?
Dat “Been Around” geen eenheidsworst is en veel verschillende elementen en stijlen samenvoegt, mag inmiddels helder zijn. De zon en vrolijkheid klinken heerlijk door in deze fijne muziek, die wel eens de soundtrack van dit voorjaar zou kunnen worden. Al is de afdronk van de soms zwoele liedjes deze zomer ook nog goed houdbaar als de zon de huid heeft verwarmd. Misschien is het album wel zo tijdloos als het debuut.
Alle twaalf liedjes blijven tot het einde boeien. Wat jammer dat zo’n talent maar zo schaars nieuwe muziek maakt! Maar als ze zoveel jaren nodig heeft om te rijpen en te komen met een kwalitatief hoogwaardig album, dan wachten we wel weer zestien jaar. Dan tik ik de zesenzeventig jaar aan. Een vierde album wordt dan alweer spannend om over nog een vijfde album maar te zwijgen. In de tussentijd kan ik weer vele uren genieten van deze schitterende muziek. “Been Around” zien we in het jaarlijstje van 2020 zeker terug.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.