(van metal naar gevoelige folk) Jonathan Hultén “Chants From Another Place”


Wie belletjes hoort rinkelen bij de naam van Jonathan Hultén zal onmiddellijk denken aan metal. En wel aan de stevige soort van death metal, gothic, psych-metal en wat je maar meer kan bedenken aan de stevige theatrale kant van dat zware genre. Dit vanwege zijn werk met de Zweedse band Tribulation. Wie dat alleen maar zoekt kan deze solo-cd van Jonathan Hultén meteen links laten liggen.
Wie openstaat voor gevoelige, fraaie, melodieuze, fijnbesnaarde samenzang en fijne melodielijnen, die zowel in de vroege ochtend als de late avond geconsumeerd kunnen worden en alle tijden daar tussenin, moet zeker eens luisteren naar ‘Chants From Another Place’. Dit is een album dat volgens de sticker op de hoes wordt geschaard onder de muziek van Nick Drake, Sufjan Stevens, Fleet Foxes, Anna Tèrnheim en Chelsea Wolfe. Maar wie naar de liedjes op dit fraaie album luistert kan om een vergelijking met Simon & Garfunkel ook haast niet heen.
Ondanks dat Hultén tekent voor alle instrumenten – op één nummer na waar Nacho Montero drums speelt – horen we samenzang van Hultén met zichzelf, die fijn klinkt en ons zo de jaren zestig en zeventig in sleept. “The Mountain” is zo’n liedje dat deze herinnering in zich herbergt. Maar we horen dat meer dan eens in het dozijn liedjes dat ‘Chants From Another Place’ groot is.
Groots is het album zeker! Groots, omdat het meteen in je hoofd kruipt om steeds maar weer gedraaid te worden. Groots, omdat we het gaan terugzien in jaarlijstjes naar mijn idee. Niet omdat het vernieuwend is, maar vooral omdat het tijdloze muziek is die niet lijkt te gaan vervelen. Hultén noemt het niet voor niets liedjes van een andere plek. Voor wie het stevige werk van deze singer-songwriter ook kan waarderen is dit inderdaad een andere afslag. Alle teksten zijn in het Engels. Het woordeloze ‘Ostbjorka Brudlat’ kent alleen vocale begeleiding waarbij de Zweedse titel opvalt. Een eervolle vermelding krijgt ook de verpakking van dit album. Mooi ontwerp, mooi boekje en helemaal in stijl met het tijdloze karakter van het album.

(met dank aan Milo voor de tip)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.