(Heerlijk eerbetoon) Jacques Mees “You Got My Heart)


De Nederlandse Bob Dylan wordt Jacques Mees uit Tilburg wel eens genoemd. Zijn nieuwste EP bevat liedjes geschreven door Billy Marlowe & Rory C. McNamara. Liedjes afkomstig van het enige album van Billy Marlowe, dat in 1983 in kleine oplage verscheen om in 2012 bij herontdekking door Bill Fay en Sexto Rodriguez meegezogen te worden in het kielzog van die hernieuwde aandacht. Dit soort “ontdekkingen” door het graven in de archieven uit de hoogtijdagen van de cd levert vaak onverwachte pareltjes op. Zo ook deze re-release van het enige album van Marlowe.
Wie de muziek van Marlowe wil omschrijven mag rekenen in de hoek van Bob Dylan; niet vreemd dat Jacques Mees uit ons eigen land zich nu ontfermt over een vijftal liedjes van de hand van Marlowe en één van Rory C. McNamara, die eerder een album maakte met de liedjes van Marlowe. Mees bekent zelfs al op zijn zeventiende gegrepen te zijn door de liedjes van Billy Marlowe, wat nu geleid heeft tot deze EP. De liedjes van Marlowe worden gekenmerkt door teksten met veel emotie. Je voelt die emotie in de vertolking van Mees ook opwellen. ‘Angel’s Face’ is zo’n liedje dat je direct zal raken door de vertolking van Mees. Een verhaal over liefde, die ondanks alle slechte omstandigheden “on the road” opbloeit. Met een fraaie break die je hart doet opspringen, terwijl de strijkers klinken van de begeleiding door Kim de Beer op viool en Jos van Es op staande bas. Maar laten we hier zeker het pianospel van Rudie Verploegen en het fingerpicking gitaarspel van Mees zelf niet vergeten. De stem van Mees krijgt regelmatig steun van Alice Vermeulen en Rudie Verploegen om zo tot diepe warmte te komen. Het liedje heeft een heerlijk slot zodat het voor mij uitgroeit tot een hoogtepunt van de EP. Het volgende nummer ‘This Salvation Railroad’ trekt je meteen richting de grootmeester Dylan, doordat we de karakteristieke mondharmonicaklanken in het intro horen.
Het titelnummer ‘You Got My Heart’ mag eigenlijk ook niet onbesproken blijven. Ook dit liedje trekt zoveel aandacht dat het niet voor niets de titel mocht dragen van het werkstuk. Eén liedje trekt de aandacht omdat het niet staat op het album van Marlowe dat tien liedjes telt. ‘The Loss Of A Horseman’ vinden we niet terug op dat album en wel op deze EP van Jacques Mees. Deze is van de hand van Rory McNamara in samenwerking met Billy Marlowe; McNamara maakte in 2011 met “More Is Better” een tribute aan Billy Marlowe om hem uit de vergetelheid te onttrekken.
Valt er ook wat aan te merken op deze heerlijke EP? Jazeker! Het had best een heel album mogen zijn met deze heerlijke liedjes van Marlowe en dat gemixt met wat liedjes van McNamara. Reden genoeg om Mees als het weer kan maar eens live aan het werk te zien en vooral horen!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (Heerlijk eerbetoon) Jacques Mees “You Got My Heart)

  1. MarieLouise zegt:

    Mooi Jacq you cot my heart ……😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.