(vol liefde) Danny Schmidt “Standard Devaiation” & Live @ Meneer Frits 29-4-2019


Danny Schmidt heeft vier jaar pauze gehad tussen zijn album “Owls” & “Owls – Acoustic Demos”. Met echtgenote Carrie Elkin heeft hij twee jaar geleden een dochtertje gekregen. De liefde voor het kind en zijn echtgenote klinkt door op het album “Standard Deviation” en tijdens het concert dat hij gaf op 29 april jl. in café Meneer Frits te Eindhoven.
Schmidt opent de show met een slaapliedje opgedragen aan zijn dochter. Live begeleidt Schmidt zichzelf louter op de akoestische gitaar. De liedjes, zijn stem en zijn performance moeten het dan doen. De liedjes blijven zeker één voor één overeind. Maar de achilleshiel van de show is de eenvormigheid van het geheel. Zeker als Schmidt bij een van zijn songs aangeeft dat het een ode is aan Bob Dylan en dat het op het album een opbouw heeft gekregen die van de akoestische tijd naar de elektrische tijd van de meester gaat. Dan missen we nog veel erger de toevoeging van extra instrumenten.
De show is onderhoudend en zeer fraai, maar als we thuisgekomen het album draaien vanaf cd (natuurlijk met handtekening van de maker zelf) dan vallen de kwartjes onmiddellijk op zijn plaats. De tien liedjes krijgen naast een bijdrage van Carrie Elkin in de ondersteunende vocalen ook begeleiding van drums, percussie, bas, piano, keyboards, pedal steel, viool, viola, banjo, mandoline en mondharmonica. Tja, dan is het spectrum ineens compleet. Zo wordt de Dylan song ‘Newport ’65’ ineens wel begrijpelijk, zoals Schmidt het tijdens het optreden vertelde. De rustige sfeer van het optreden is zeker ook aanwezig op het album “Standard Deviation”, maar de naaktheid van het optreden is hier gekleed in een zeer stemmige en smaakvolle begeleiding.
Moeten we dan kiezen tussen het een of het ander? Zeker niet! De herinnering aan het optreden versterkt zonder meer de beleving van het beluisteren van het album. Je ziet Schmidt staan met zijn gitaar en zijn vertellingen om de liedjes heen. Zijn stem is even warm en fraai in de fraseringen op het album als toen hij het live bracht in Eindhoven. Dit zevende album in mijn collectie van Danny Schmidt albums is een waarlijke aanvulling op zijn toch al fraaie oeuvre. Een echte aanrader voor liefhebbers van Americana-muziek.

Advertenties
Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

(Adele? Ja, het geluid maar…) Lauren Daigle “Look Up Child”


Wie de eerste klanken van het album “Look Up Child” hoort met het indrukwekkende stemgeluid van Lauren Daigle, zal in eerste instantie denken naar Adele te luisteren. Is dat erg? Als je van Adele’s muziek houdt is dat zeker niet een vervelende ervaring. Gezien het kleine en traag groeiende oeuvre van Adele is het heerlijk om een alternatief te horen dat dicht in de buurt komt. Wie daarna over de drempel van de religieuze muziek c.q. teksten kan stappen, zal aan dit album van Daigle enorm veel plezier beleven.
Het album bevat uitstekende composities en zelfs zogenaamde ‘oorwurmen’, die zich nestelen in je hersenpan en je regelmatig de liedjes laten klinken in je hoofd zonder dat de cd speelt. Daigle weet je muzikaal net zo in te pakken als Adele. Bij oppervlakkig luisteren en genieten vallen de gospelteksten totaal niet op. Maar bij herhaalde beluistering kan de boodschap je nauwelijks meer ontgaan. Steeds meer onderdelen van de teksten gaan dan onderdeel uitmaken van de muziekbeleving en dat zou de muzikale beleving niet in de weg mogen gaan zitten. Er is menig liedje, dat wij in eerste instantie als vrolijk betitelen door de melodie en manier van zingen, maar dat bij dieper graven in de tekst een trieste of soms zelfs verschrikkelijke inhoud heeft. Maar andersom komt ook voor. Nog onlangs schreef ik op een ander medium over een album van Margriet Sjoerdsma, waarop covers werden gespeeld, waarvan we het vermoeden niet hadden dat ze een diepere betekenis hadden naast bijvoorbeeld een disco/dance melodie.
Terug nu naar “Look Up Child” van Lauren Daigle. Het album opent met ‘Still Rolling Stones’, dat verhaalt over de verrijzenis van Jezus, maar in een machtig mooi liedje dat niet zou misstaan in menig hitparade. De uithalen en de intonatie van de stem van Daigle zijn onmiskenbaar van een niveau dat veel muziekliefhebbers dit zullen waarderen. Hopelijk lukt het haar ook door te dringen tot de normale hitparades met deze gospelmuziek.
Het album kent eigenlijk geen enkel zwak moment. Het is dertien liedjes genieten van de eerste minuut tot en met de laatste.
Het maakt me wel nieuwsgierig naar haar eerste album dat in 2015 onopgemerkt aan mij voorbij is gegaan. Twee jaar geleden maakte ze ook nog een kerstalbum met één co-writers-nummer maar verder helaas traditionals, die behoorlijk platgetreden paden zijn. Daar had ze mogelijk meer uit kunnen halen.
Voor nu is “Look Up Child” een geweldig album dat breed gehoord zou moeten worden. Inmiddels zag ik het al bij meer dan één cd-winkel in de rekken staan. Er is hoop voor deze dame.

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

(De achteruitkijkspiegel) Pink Floyd “Wish You Were Here”


Op mijn opa’s Peugeot brommer reed ik die dag (zou het een zaterdag geweest zijn?) illegaal (mijn ouders mochten niet weten dat ik brommer reed) van Oisterwijk naar Tilburg. Mijn doel: Tommy om een LP te halen. In de tas die aan de brommer kon hangen paste precies een LP en dat wist ik al een tijdje. De rit was niet voor het eerst. Een helm dragen was al verplicht, maar de helm van mijn opa paste ook op mijn hoofd.
Ik kocht die keer het album van Pink Floyd “Wish You Were Here”. Ik was na het luisteren in de zaak van Tommy nogal onder de indruk van ‘Shine On You Crazy Diamond’ en dat is nog steeds zo. Het nummer staat tegenwoordig ook in de TOP2000 maar prijkte daarna destijds ook tijden in mijn persoonlijke hitlijst die ik in een schrift trouw wekelijkse maakte. Niet dat iemand ooit die hitlijst zag. Wellicht dat ik het schrift nog ergens op zolder heb liggen. Een schrift met harde kaft met bruine  voorkant. Nog eens zoeken.
Maar teruggekomen op de brommer liet ik mijn opa (van vaders kant) de eerste track horen. Mijn opa riep al snel: “Een band, een band, ik moet een band hebben!”.
Opa maakte op een grote 18 CM-tape opnames. Om en om een klassiek stuk en daarna een popliedje. Vaak liedjes die hij op single kocht of meebracht uit Spanje waar hij met mijn tante Els jaarlijks op vakantie ging. Deze keer wilde hij ‘Shine On You Crazy Diamond’ opnemen. Hij was net zo onder de indruk als ik dus! Wat een heerlijke herinnering is dat toch. Hij heeft het ook inderdaad opgenomen, hij kon snel genoeg een band vinden en samen luisterden wij de eerste track van het album, terwijl bij de tweede keer draaien van het album op zijn Gerhard pick-up direct een kopie ontstond op mijn opa’s band. Wie weet hoe vaak hij er daarna nog van heeft genoten?!
Ik heb van de LP later nog heel veel gedraaid en ervan genoten.
Later kocht ik hem op CD en daarna nog een keer in de Deluxe Editie in 2011 op CD met een extra CD waarop extra nummers staan.
Maar die eerste herinnering blijft; dat moment in (waarschijnlijk) 1976 is werkelijk een mooie en goede herinnering aan mijn opa! Opa, bedankt voor de liefde voor muziek en de gedeelde passie in dat ene liedje. We hebben veel muziek samen gedeeld maar deze is wel heel dierbaar.

Het album “Wish You Were Here” is nog steeds een van de mooist albums van Pink Floyd. Het nummer ‘Shine On You Crazy Diamond’ kent twee delen op het album en is een van de dierbaarste liedjes van de band. Feitelijk gaat het nummer over het ex-bandlid Syd Barrett die de band Pink Floyd mede oprichtte, maar de band verliet omdat hij door drugsgebruik in een inrichting belandde. Barrett trok zich vanaf 1972 volledig terug uit de openbaarheid tot zijn dood in 2006.
Het album kent natuurlijk nog een klassieker in de vorm van het titelnummer ‘Wish You Were Here’. De twee andere tracks die het album kent, ‘Welcome To The Machine’ en ‘Have a Cigar’, zijn voor mijn luisterervaring wel iconen die erbij horen, maar maken niet de verpletterende indruk die vooral het openingsnummer met zijn tweede deel op mij maakte. Het titelnummer wist ik al wel snel op waarde te schatten, maar het is niet mijn lievelingsnummer van het album.
“Wish You Were Here” is in mijn geheugen gegrift en maakt me nog steeds blij als ik ernaar luister. Dat komt natuurlijk ook door de geweldige herinnering die het bij mij gemaakt heeft. De muziek heeft de tand des tijds inmiddels ruimschoots doorstaan.

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

(progrock van hoge klasse) Roine Stolt’s The Flower King “Manifesto of an Alchemist”


Roine Stolt is voor de liefhebber van progrock zeker geen onbekende. Hij maakt deel uit van diverse formaties in het genre. Denk daarbij aan Kaipa, Transatlantic, Tangent, The Flower Kings en minder bekende namen als Fantasia, Agents of Mercy, The Sea Within. Maar ook solo is hij actief of in de samenwerking met collega’s zoals in de duoformatie Anderson/Stolt.
Met “Manifesto of an Alchemist” heeft hij in de groepsnaam wel de link naar The Flower Kings maar laat de “s” weg. De muziek van Stolt wortelt nog steeds in de jaren zeventig en tachtig maar is duidelijk wel van deze tijd. Progrock van wel heel hoog niveau. Als je van de muzieksoort niet houdt dan heb je bij dit album niets te zoeken. Alhoewel, in het nummer ‘High Road’ moet ik onwillekeurig denken aan 10CC en wel de tijd van het album “The Original Soundtrack”. Niet dat ik er nu heel hard de vinger op kan leggen, maar ook bij herhaalde beluistering komt de link in mijn muzikale geschiedenis-hoofd naar boven.
In zeventig minuten trekken een tiental composities aan de luisteraar voorbij. Lange muziekstukken zoals je zal begrijpen. Alleen de openingstrack haalt de twee minuten nog niet eens; het is een intro tot het album.
De muziek van Roine Stolt is geen muziek die je achteloos kan absorberen. Het kost tijd om de fraaiheid en de volledigheid van het gehele muzikale spectrum te doorgronden. Dat is geen nieuws voor iedereen die deze man al een tijdje volgt in al zijn verschijningen. Stolt schrijft hier ook over in de liner notes van het album.
Daar geeft hij ook aan dat hij niet een politieke kleur heeft maar zich vooral een mens voelt. Hij staat aan dezelfde kant als artiesten als Neil Young, U2, Roger Waters, Jackson Browne en John Lennon zoals hij zelf schrijft.
Het album heeft zeker retro-invloeden. Dat komt ondermeer doordat, zoals we lezen, sommige onderdelen reeds 20 jaar rondzwierven in zijn brein. Daar staat tegenover dat andere delen van het album pas in de studio tot stand zijn gekomen. Het album is daardoor een beleving geworden die je maar moet ondergaan. De elementen van The Flower Kings vermengd met waar Roine Stolt heden ten dage mee bezig is op zijn muzikale reis. Deels doordacht en deels spontaan. Deels in de studio opgenomen en deels uit live-momenten geplukt.
Een progrock-puzzel van het zuiverste retro-water. Om te watertanden voor de liefhebbers! En daar mag ik mezelf zeker toe rekenen.

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Mijn TOP20 + 20 niet gerangschikte titels en een paar bijzondere uitgaven


01         MILLIGAN, MALFORD & THE SOUTHERN ACES    Life Will Humble You

Het album van Malford Milligan met medewerking van Jack Hustinx en zijn Southern Aces is het album waar ik reikhalzend naar heb uitgekeken na het zinderende optreden van de band in de Rozenknop in Eindhoven. De bezieling van de zang van Milligan en de begeleiding van The Southern Aces was fantastisch. Het album stelde dan ook zeker niet teleur! Malford Milligan verdient meer aandacht dan hij tot op heden in zijn carrière mocht ontvangen.

 

02         WILLIAMS, MARLON     Make Way For Love

Het album van Marlon Williams is moeilijk uit mijn cd-speler te houden. Wat een geweldige plaat is dat. Het liefdesverdriet van Williams verwoord in geweldige muziek met een hoog gehalte aan Roy Orbison in zijn benadering. Maar ondanks die vergelijking voldoende eigen geluid.

03         RHYE    Blood

Rhye is een heerlijke ontdekking. Fraaie hoes die je op het verkeerde been zet. Rhye’s muziek klinkt als een damesalbum. Maar schijn bedriegt, het is wel degelijk een man die zingt. Machtig album dat zeker tijdloos zal blijken te zijn.

 

04         SMITH, JORJA    Lost & Found

04         SEVDALIZA        The Calling (Record Store Day) (MOV 000677/2000)

Twee albums op nummer vier! Tja, ik kon moeilijk kiezen. Beide albums nemen een bijzondere plaats in mijn muziekherinnering van 2018. De alleen op vinyl verkrijgbare mini-lp van Sevdaliza “The Calling” verscheen in een gelimiteerde versie tijdens Record Store Day. Nog mooier dan haar volledige album doordat ze puur akoestisch te werk gaat. Het was in mei dat ik dit album wist te bemachtigen nadat ik  een lange tijd geen vinyl kocht. Hetzelfde gebeurde met mijn zomer-cd van het jaar. Jorja Smith wist me te overtuigen het album aan te schaffen en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Heerlijke muziek die de zomer doet herleven.

05         HAEVN  Eyes Closed (Deluxe H Edition)

De Nederlandse band Haevn had al succes voor het album was verschenen. Het album “Eyes Closed” is van een internationale klasse. Machtig mooi!

06         KAYAK   Seventeen (Special Edition 2CD Digipak)

Dat is natuurlijk wel strak. Vlak na het verschijnen van de overzicht-cdbox met alle albums die de band maakte erin komt Kayak doodleuk met een nieuw album. En wat voor een! Een topper in het oeuvre van de band.

07         KOVACS             Cheap Smell

De Tilburgse Kovacs groeit verder op haar tweede volwaardige album “Cheap Smell”. De kenmerkende bontmuts is weg. Maar wat is gebleven is kwaliteitsmuziek. De dame gaat een grote toekomst tegemoet als ze zo door gaat.

08         COSTELLO, ELVIS            Look Now (Limited Edition)

Elvis Costello heeft met “Look Now” een ‘ouderwets goed’ album gemaakt. Een stap terug in de tijd in de Costello-muziekgeschiedenis maar dan wel met een dijk van een album dat zomaar uit de tijd van bijvoorbeeld “Spike” gekomen had kunnen zijn.

09         RIVERSIDE         Wasteland

Riverside staat garant voor geweldige progrock. Ook dit album stelde wederom niet teleur. Mooie vormgeving van de verpakking, maar nog belangrijker: een sterke onderhoudende inhoud van de muziek.

10         EIVOR   Eivor Live in Torshaven (promo)

Voor Eivor heb ik natuurlijk een zwak sinds onze motortocht op de Faeröereilanden. Dit livealbum, opgenomen in de hoofdstad van die eilanden, klinkt subliem. Slechts één nieuw nummer op het album, dat is dan wel jammer. Maar “Famous Blue Raincoat” van Leonard Cohen vertolkt Eivor wel heel fraai.

11         JONES, DURAND & THE INDICATORS      Durand Jones & The Indicators (promo)

12         GRIPKA, ISRAEL NASH    Lifted

Israel Nash volg ik vanaf de start van zijn carrière. Dit album is weer een heel mooie stap en verenigt de twee stijlen die hij zich heeft aangemeten. Eigenlijk is dat misschien wel de perfecte symbiose. We gaan het in de toekomst zien.

13         COODER, RY      The Prodigal Son

Ry Cooder blijft ons verbazen c.q. verwennen met zijn muzikale reis. “The Prodigal Son” is een mooi nieuw hoofdstuk in zijn muzikale carrière waar we met volle teugen van mogen genieten.

14         CHRISTINE AND THE QUEENS     Chris (Edition Cellector – 2CD)

Frankrijk is bijzonder land in muzikaal opzicht voor ons. Toch is de Franse uitvoering van het nieuwe album van Christine and The Queens de mooiste van de twee in deze dubbel-cd-uitvoering. Die zal dan ook het vaakste in de speler gaan.

 

15         BRYANT’S, DANNY RED EYE BAND           Revelation

Danny Bryant maakte voor het eerst een album zonder zijn vader in de band. De hartstocht van de herinnering spat af van deze blues-explosie. Een mijlpaal in de blues van 2018 maar ook in de muziekloopbaan van Bryant, denk ik.

16         TOWN OF SAINTS           Celebrate (promo)

Teruggebracht tot een duo is Town of Saints nog steeds een krachtig bandje. Fijne plaat die meer aandacht verdient dan het krijgt. Met een prijsnummer erop dat TOP2000 waardig is, wat mij betreft. Maar of het dat gaat worden? Ik vrees met grote vreze. Lees mijn review op 8WEEKLY.nl.

 

17         MCCARTNEY, PAUL & WINGS     Egypt Station (Limited Edition Concertina CD)

Als je op zo’n hoge leeftijd als Sir Paul McCartney nog zo’n album weet te maken en ook zoveel aandacht weet te trekken als ex-lid van een van de belangrijkste bands uit de popgeschiedenis, dan behoor je werkelijk tot de groten. Met “Egypt Station” laat McCartney horen nog steeds niet uitgeblust te zijn. Geweldig!

18         WHITE, TONY JOE          Bad Mouthin’

Tony Joe White ontviel ons dit jaar. Met “Bad Mouthin’” horen we dat hij het zelf ook niet zag aankomen. Wat een prachtig album; zou er nog muziek in de archieven zijn, die hij wel heeft opgenomen maar nog niet heeft uitgebracht? We blijven hongerig naar de muziek van White. Gelukkig heb ik hem ooit live mogen aanschouwen.

19         BIRDS OF CHICAGO       Love in Wartime

Liefde heeft dit duo samengebracht en een ander duo uit elkaar gehaald. Raadsel? Wie weet het op te lossen? Maar niet te lang stil staan. Met “Love in Wartime” maakte Birds Of Chicago een geweldig album, dat het talent van beide muzikanten laat floreren. Dat laat de muziek groeien en bloeien. Zal ik de ‘Wartime’ maar vertalen als de moeite die het hen kost in de strijd met de tijd, terwijl ze ook jonge kinderen hebben? Volgens mij is dat juist, als ik de teksten beluister op dit album.

20         ROINE STOLT’S THE FLOWER KING          Manifesto of an Alchemist

Roine Stolt sluit de TOP20 af van 2018. En is meteen de eerste tip voor 2019. Daar schrijf ik binnenkort meer over. Een geweldige progrock-plaat van een icoon van het genre, mag ik wel zeggen.

 

Bubbling under …..

De volgende albums zijn zeker de moeite waard, maar ik kan er geen rangorde in aangeven omdat het dagelijks zou kunnen veranderen. Maar ze verdienen zeker de aandacht voor een jaarlijstje.

99         SIEGAL, IAN BAND         All The Rage
99         FUCHS, DANA    Love Lives On
99         BIG BO Preaching The Blues
99         BENTON, OSCAR            I Am Back
99         HOT SPROCKETS, THE    Dream Mover
99         BRANCO, CRISTINA        Branco
99         SULEIMAN, ADY             Memories (promo)
99         CLEMENTINE, BENJAMIN            I Tell a Fly
99         WOLFE, CHELSEA           Hiss Spun
99         CURSE OF LONO            As I Feel
99         DEWOLFF          Thrust
99         DUCROT, DÉSI   In Too Deep
99         CHILLS, THE       Snow Bound (promo)
99         IRON AND WINE            Weed Garden
99         BOVIO, MARCELA          Through Your Eyes
99         YEARLINGS, THE            Skywrting
99         BIBB, ERIC         Global Griot
99         ESCOVEDO, ALEJANDRO             The Crossing (Record Store Day Edition)
99         PAGE, GREGORY            A Wild Rose

 

Twee bijzondere uitgaven van 2018 verdienen een schijnwerper. Daarom even aandacht voor deze albums.

ARCHIEF!           HENDRIX, JIMI   Both Sides of the Sky

Uit het familiearchief van de familie van Jimi Hendrix kwam nog éénmaal een studioalbum met niet verschenen opnamen. “Both Sides of the Sky” moet het laatste zijn dat uit het archief te halen zou zijn. Het is een fijn album van Hendrix. Heb er al vele uren naar mogen luisteren. Genieten met een grote “G”.

Re-ISSUE?          VANWYCK         An Average Woman (2018 Uitgekomen)

Het album van Vanwyck zie ik in veel jaarlijstjes prijken. Op zich terechte aandacht voor dit pracht album maar in werkelijkheid verscheen het onofficieel al in 2017! Daarom niet in de bovenste lijsten maar als speciale vermelding. Hoe het nu precies zit met de verschijningsdatum is mij niet helder. Ik heb het al veel eerder mogen bemachtigen.

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

(alsnog!) TOP2017 (de weerslag van hoe ik erover dacht een jaar geleden)


Mijn jaarlijstje van 2017 heb ik tot op heden niet gepubliceerd om diverse persoonlijke redenen. Nu het einde van 2018 nadert keek even naar mijn voorbereidingen van eind vorig jaar. Mijn verbazing is groot te zien dat die lijst eigenlijk gewoon klaar staat. Nooit van gekomen om hem te publiceren. Nu een jaar later dan toch nog maar even voor de volledigheid. Misschien is er nog iemand nieuwsgierig. En toch ook nog veel albums, als ik zo naar de lijst kijk, om weer eens te gaan draaien.
De weken waar ik rond de jaarwisseling van 2017 over schreef zijn maanden geworden. Gewoon een jaar later dan bedoeld. Maar nu werk ik al wel aan de lijst van dit jaar.

De TOP16 van het jaar, met ranking:

 1. SIMPSON,STURGILL A Sailor’s Guide To Earth
 2. RAICHEL,IDAN At The Edge of the Beginning (promo)
 3. ÁRSTÍDIR Verloren Verleden (met Anneke van Giersbergen) (gesigneerd)
 4. BOWIE,DAVID Blackstar
 5. CAVE,NICK Skeleton Tree
 6. COHEN,LEONARD You Want It Darker
 7. ANDERSON/STOLT Invention Of Knowledge (Special Edition Digipak)
 8. JURADO,DAMIEN Vision of Us on the Land (Limited Deluxe Edition 3LP)
 9. ANOHNI Hopelessness
 10. SCHROEDER,ANDREA Void
 11. WATCHMAN,THE Dorset Moon
 12. BIRDS OF CHICAGO Real Midnight (2015 Album Advance) (gesigneerd)
 13. WALKER,RYLEY Golden Sings That Have Been Sung (DEEP CUTS 2 Disc Edition)
 14. SANKO,MYLES Just Being Me (gesigneerd)
 15. MATTHEWS,SCOTT Home – part 2 (LP+CD) (gesigneerd)
 16. AURORA All My Demons Greeting Me As A Friend (Deluxe Edition)

Een lijst met albums die wel de moeite waar zijn maar die ik niet in volgorde heb opgenomen:

 • BELL,WILLIAM This Is Where I Live
 • BLUES PILLS Lady in Gold (CD+DVD Edition)
 • BRADLEY,CHARLES Changes
 • CLARKE,JOSIENNE & BEN WALKER         Overnight
 • CROSBY,DAVID Lighthouse
 • DIIV Is The Is Are
 • FIELDS,LEE Special Night (Special Deluxe Edition)
 • FIRE HARVEST,THE Singing, Dancing, Drinking
 • FRESU,PAOLA & OMAR SOSA Eros
 • HONNE Warm On A Cold Night (Deluxe Edition)
 • JONGH, RALPH DE Lonesome Man / Ocean of Love
 • KATATONIA The Fall of Hearts (CD+DVD V* Edition with Bonus Track)
 • KIWANUKA,MICHAEL Love & Hate
 • LANOIS,DANIEL Goodbye To Language
 • MARILLION F(uck) E(veryone) A(nd) R(un) (Limited Super Audio CD Edition)
 • MCGRAW, DAVE & MANDY FER Off-Grid Lo-Fi (gesignereerd)
 • MCMORROW,JAMES VINCENT We Move
 • NASH,GRAHAM This Path Tonight
 • NEVILLE,AARON Apache
 • OPETH Sorceress (Deluxe Edition)
 • PRINCE HITnRUN phase two
 • RADIOHEAD A Moon Shaped Pool
 • SAMPSON,CARTER Wilder Side
 • SHINDELL,RICHARD Careless
 • SIMON,PAUL Stranger To Stranger (Deluxe Edition)
 • SLOW SHOW,THE Dream Darling (promo)
 • TRUE WIDOW Avvolgere
 • VANCE,FOY The Wild Swan
 • VIESSELMAN,KREG To The Mountain
 • WILLIAMS,LUCINDA Gosts of Highway 20
 • WILLIAMS,MARLON Marlon Williams
 • X,RY Dawn
 • YAMAGATA,RACHAEL Tightrope Walker
 • YELLOW Toy (Deluxe Edition) – Book with 3 Bonus Songs

Vervolgens heb ik nog een zestal uitgaves die een bijzondere vermelding verdienen:

jaar2017_Jaarlijst – bijzonderheden
Soort Artiest Titel
BOXSET CD
CUBY + THE BLIZZARDS Alles uit Grolloo (28CD’s + 1DVD)
LIMITED EDITIE
GRIPKA,ISRAEL NASH Live From Plum Creek Sound (Limited Edition Wooden Box – 085/350)
MAXI SINGLE
WILLIAMS,LUCINDA Just A Little More Faith And Grace (Record Store Day 2016)
SINGLE WHITE,MATTHEW E. Cool Out/Maybe In The Night (Record Store Day 2016 Exclusive Limited Edition of 500)
ON OFFICIEEL
ADELE Adele At The BBC (Limited Edition)
VERZAMELAAR VARIOUS Day Of The Dead (5CD Box)
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

(Nooit te laat om te ontdekken:) Ellen Shae “Clouds”


Wat een ontdekking als je op vakantie in Vrouwenpolder langs een winkel/café/atelier/concertlocatie fietst en je aandacht wordt getrokken door een bord waarop een aankondiging voor een huisconcert in november wordt aangeprezen. We monsteren er even aan, omdat er een paar tafeltjes en stoeltjes buiten staan en een kopje koffie welkom is. De eigenaar Leon Hillebrand maakt voor ons een heerlijke cappuccino en een heerlijk stuk appeltaart. We raken aan de praat naar aanleiding van zijn winkel, waarin hij een heel divers aanbod verkoopt naast zijn atelier voor gitaarbouw/reparatie. “De muzikale huiskamer van Vrouwenpolder” prijkt op zijn kaartje wat we meekrijgen als we vertrekken.
De muzikale ontdekking die Leon me aanbeveelt is de EP van de Zeeuwse Ellen Shae. Dit blijkt een heerlijke verzameling zelf geschreven liedjes te zijn. In een tijdsbestek van vijf liedjes weet Shae je te betoveren met haar verfijnde stem, waarin een eigenheid doorklinkt die je haar voor altijd doet herkennen. Ze zingt redelijk hoog en heeft een fijn randje in de onderste regionen van haar stem, waardoor ze net die eigenheid in de klank heeft die nodig is om haar te onderscheiden. Moeder natuur heeft haar mooi bedeeld. Denk aan stemmen als Janis Ian, Joan Baez en van deze tijd Bedouine.
De liedjes worden door haar begeleid op de akoestische gitaar en daarnaast door een band waarin James Denton gitaar speelt en zingt, Frank Faber de staande bas hanteert naast zijn stem, Roland Stolk piano speelt en zingt, Robert Neeleman zijn vocalen toevoegt en als internationale gast is Sara Smolen op twee liedjes toegevoegd met haar prachtige cellospel. Alle ingrediënten zijn aanwezig om van de vijf composities een fijne folk/Americana/jazz/(en een vleugje) pop-beleving te maken. Het heerlijke liedje ‘Clouds’ steelt direct de show en is daarom niet voor niets het titelnummer van de EP. De tekst gaat niet over de wolken die de hemel in Zeeland vaak sieren maar over de wolken die overtrekken in het leven. In dit nummer horen we ook direct Smolen op haar cello. Die laatst genoemde horen we ook op ‘Promises’ terug. De liedjes van Shae zijn allen in een rustig tempo geschreven en klinken melancholisch. Laten we heel helder zijn: alle vijf de composities maken me nieuwsgierig naar meer werk van Shae! Dat is er in de vorm van een volledig album dat in 2014 verscheen onder de titel “My Window”.
Momenteel schrijft ze aan nieuw werk dat ze begin volgend jaar live zal laten klinken tijdens de in de pen zittende concertjes. Shae is wel een singer-songwriter die we live willen gaan checken na de kennismaking op cd. Ben benieuwd hoe ze haar liedjes op het podium gaat vertolken.

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , , , , | 1 reactie