(elektronische R&B) Rhye “Blood”


Rhye staat synoniem voor Michael Milosh. Gek genoeg wordt zijn naam op AllMusic geschreven als Mike. Ik houd me aan de schrijfwijze op het cd-hoesje. Deze Canadees is gezegend met een fraaie hoge stem. Wie niets weet zou deze stem ook zomaar kunnen toedichten aan een vrouw.
Zeker als we naar het fraaie fotowerk kijken op het hoesje van “Blood” is de vergissing snel gemaakt. Milosh heeft er vijf jaar over gedaan om een opvolger te maken voor het album “Woman”, dat hij maakte samen met Robin Braun.
Op dit nieuwe album “Blood” is het puur Milosh die tekent voor het muzikale werk. Op een bed van synthesizers en andere elektronica weet deze Canadees een soort R&B te maken die zweeft in een laag tempo. Muziek om je al snel in te kunnen verliezen. Muziek die je direct kan aangrijpen en niet van het koele karakter is, waar je aan denkt bij elektronische muziek.
‘Taste’ gaat over het dansen met je ogen dicht en dat zou je eigenlijk moeten doen bij het luisteren naar de muziek van dit album. Heerlijk je mee laten voeren op de klanken van Rhye, zittend in je stoel of zwevend op een denkbeeldige dansvloer. Milosh neemt je als luisteraar mee op een trip die je alleen maar kan ervaren als een reis door een denkbeeldig landschap.
Het is muziek zonder harde kantjes, maar zonder ook maar het idee van lichtvoetigheid te geven. Het klinkt allemaal heel organisch, al is het elektronisch van aard. Vandaar dat ik gerust de term R&B durf te koppelen aan de muziek van Rhye.
Het is eigenlijk maar moeilijk onder woorden te brengen. Milosh klinkt zelfs met een lichte snik of met een klein randje als je de openingszinnen van ‘Please’ luistert. Het is soms een beetje naar de hese kant toe. Het maakt het allemaal heel erg genietbaar. De tijd zal het moeten leren, maar voor nu klinkt “Blood” meteen als een tijdloos album.

Advertenties
Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

De achteruitkijkspiegel – deel 1: Modern Lovers ‘Live’ uit 1977


Het album van Jonathan Richman and the Modern Lovers ‘Live’ kocht ik als zeventienjarige op vinyl, destijds heette dat gewoon: een LP. Het heeft tot vorig jaar geduurd voordat ik eindelijk een exemplaar op cd te pakken kreeg tegen een redelijke prijs. Waarom op cd? Nou die LP uit 1977 is echt grijsgedraaid. Wat heb ik destijds van dat album genoten! En ook nog jaren erna. Maar het trouwe plaatje ging steeds slechter klinken. Het album heeft dan ook vele rondjes gemaakt op de verschillende draaitafels die ik bezeten heb. Die draaitafel uit 1977 was zeker geen beste. De jaren daarna werden de draaitafels wel beter maar de slijtage had al stevig toegeslagen op het album ‘Live’.
Maar op cd klinkt het weer allemaal alsof het nooit wat heeft geleden. Het album is nog steeds een van mijn favoriete live-albums. Jonathan Richman neemt je aan de hand met zijn Modern Lovers door zijn wereld met schijnbaar eenvoudige, soms zelfs kinderlijke liedjes. Zo eenvoudig en o, zo lekker. Het album opent met ‘I’m A Little Airplane’ om vervolgens via ‘Hey There Little Insect’ uit te komen bij zijn hit ‘Egyptian Reggae’. Later heb ik ook kennisgemaakt met studioversies van deze liedjes, maar live is het zoveel beter! En de heerlijke interactie, soms te gek voor woorden als het bijvoorbeeld gaat over het shirt dat hij draagt, is heerlijk.
Het prijsnummer voor mij blijft ‘Ice Cream Man’ met schijnbaar eindeloze herstarts aan het eind omdat het publiek dat ook wil. Tot het moment dat het publiek maar blijft vragen om een herhaling van de slotrefreinen en Richman uiteindelijk gewoon “no”zegt.
Maar het blijft genieten, hoor. Wat te denken van ‘I’m A Little Dinosaur’ en het onovertroffen ‘My Little Kookenhaken’ dat ook aardig wat herhalingen kent. Alles klinkt zo kinderlijk eenvoudig en daardoor wel zo knap, dat dit album nu – 41 jaar later – me nog steeds een grijns op het gezicht weet te toveren. Niet alleen het feest der herkenning maar ook is het album nog steeds een pareltje dat, als je het nog nooit gehoord hebt, toch zeker eens je trommelvliezen zou mogen kietelen. Zeker als je van eerlijke akoestische en (schijnbaar) eenvoudige muziek houdt. De liefhebber weet nu al wel genoeg.
Zoeken naar het album op cd is een flinke zoektocht, zeker als je niet te veel wil betalen. Het is ooit in 1987 op cd verschenen.
Helaas staat het album (nog) niet op Spotify. Wat een misser!
Voor de nieuwsgierigen wordt het dus zoeken naar een oud exemplaar op LP/Vinyl of toch het cd’tje scoren. Maar het is echt genieten!

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

(Nederprog-knaller) Kayak – Seventeen (Special Edition 2 CD Digipack)


Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: toch maar een nieuw album en nog geen best-of van 2017. Ik kan even niet anders. En wie zou er nu nog terug willen kijken? Of zal ik het toch nog maar doen?

Het zeventiende album van de Nederlandse Progrock-band Kayak verschijnt vlak na het verschijnen van de overzichtsbox van de band. Wie dacht met het eenentwintig cd’s tellende boxje “Journey Through Time – The Complete Studio Album Collection” alles in huis te hebben gehaald van de band, heeft met “Seventeen” direct weer de eerste aanvulling te pakken. Laten we hopen dat het niet eens de laatste zal zijn in de vijfenveertigjarige historie van de band.
Zoals Ton Scherpenzeel schrijft: de albumtitel brengt hem terug naar de tijd dat hij zelf zeventien was. Persoonlijk brengt het schrijven van dit stukje me terug bij het moment dat ik veertien was. Ik kocht in die tijd van mijn zakgeld uit de uitverkoopbakken het singletje (45-toeren/45-jaren nu) ‘Wintertime’, dat ik tot op de dag van vandaag koester als een heel fijn nummer van deze band.
Uit de band van die tijd is Scherpenzeel de enige overgeblevene. Toch is het geluid van de band nog steeds herkenbaar als Kayak zonder ook maar een moment gedateerd te klinken. Scherpenzeel speelde in de afgelopen jaren mee met de band Camel. Nu speelt Andy Latimer mee op dit werkelijk prachtige album van het Nederlandse Kayak.
Het album opent met de krachtige klanken van ‘Somebody’. Zo, we zijn binnen, kan je daarmee concluderen. Zanger Bart Schwertmann is gezegend met fijne stembanden, die prima passen in het progrockgenre waar Kayak zich muzikaal in beweegt. De band bestaat verder uit Collin Leijenaar op drums, Marcel Singor op gitaar en Kristoffer Gildenlöw op bas. Natuurlijk speelt Scherpenzeel de toetsen en is hij verantwoordelijk voor alle composities. Het ruim een uur durende album sluit af met een fijne ballad ‘To An End’, dat al snel voelt als: is het nu al afgelopen… en dat is natuurlijk geen vervelend kenmerk van een album.
Een compositie die zeker niet ongenoemd mag blijven is ‘La Peregrina (She Wanders Alone)’, dat ruim elf minuten weet te boeien. Een werkelijk krachtig nummer dat voor mij ook weer de flashback geeft naar ‘Wintertime’. Luister ze maar na elkaar en je zal het zelf ervaren.
Gelukkig heeft de cd-koper nog een schijfje met demo-opnames uit 2016 van een viertal songs van het album. Demo’s die bewijzen dat Scherpenzeel bij het opnemen van demo’s al heel dicht bij het uiteindelijke resultaat uitkomt. Toch fijn om te luisteren in de honger naar meer. En bij het schrijven van dit stukje nog niet op Spotify te vinden. Dat maakt het hebben van een cd’tje toch wel weer fijn. Zo ook het fraaie hoeswerk, boekje en gevoel dat het geluid oproept bij het draaien van zo’n plaatje. Ouderwets? Nee, ouderwets zou zijn om te zeggen dat vinyl nog fijner klinkt. Waarschijnlijk zijn mijn oren te oud om dat verschil nog te kunnen waarnemen.
Wat ik wel hoor is dat Kayak met “Seventeen” en vijfenveertig jaar oud nog steeds jong en van deze tijd klinkt! Laten we hopen dat er nog jaren volgen met mooie nieuwe albums. Het is Scherpenzeel en zijn fanschare meer dan gegund en verdiend!

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Muzikale balans van 2017…….een grotere opgave dan anders


Eindelijk ben ik in de laatste dagen van het jaar gestart met het nadenken over de muzikale balans van 2017. Het is door persoonlijke omstandigheden wat lastiger dan andere jaren. Maar gelukkig keert de honger naar en het genieten van muziek weer terug.
Na een paar lastige maanden keert mijn gehoor weer terug naar de mooie momenten dat je geniet van fraaie muzikale klanken. Er is wat in te halen vrees ik. Of was bijna al het moois van 2017 al verschenen voordat de laatste vier maanden van het jaar aanbraken?
De tijd zal leren wat er langs me heen is gegaan. Daar heb ik dan ook de muzikale vrienden voor: om het lijstje van hen te bestuderen en zo de krenten uit de pap te halen, die ik gemist heb. Dat is eigenlijk al niet anders dan andere jaren. Want er is vast iets moois dat een ander wel gehoord heeft en dat je door de rijke omvang van de muzikale wereldwijde oogst ontgaan kan zijn. Maar er is nog meer dan genoeg dat ik wel heb gehoord. Zelfs in de maanden dat het allemaal wat minder soepel ging en het genieten van nieuwe muziek wat lastiger lag dan gewoonlijk.
Het rijke oeuvre aan muziek dat me wel ter ore is gekomen steekt dan misschien schraal af tegen de oogst van de laatste maanden, maar geeft nog steeds naar mijn idee een fraaie dwarsdoorsnede door wat de muziek in 2017 gebracht heeft.
Tijd om de balans op te maken en te werken aan nieuwe tijden, zoals ik ook al schreef in het stukje “Het keerpunt / de achteruitkijkspiegel”. Toch heb ik ook mijn zinnen erop gezet om zeker ook door de voorruit te blijven kijken. Maar het kan haast niet meer zonder zo nu en dan om te kijken.
Dat omkijken naar 2017 zal er dan als eerste ook zeker van komen. Maar zoals gezegd: wat later dan je als lezer van me gewend bent.
Maar het wachten zal zeker beloond worden in de komende weken…….

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , , | 1 reactie

(pareltje) Jillette Johnson “All I Ever See In You Is Me”


Het album van Jillette Johnson blijkt al eind juli van dit jaar verschenen te zijn. Toch is het me pas de laatste weken opgevallen, omdat het album als nieuwe release zichtbaar werd op Spotify.

Bij beluistering werd ik snel gegrepen door de stem van Johnson, die enige gelijkenis vertoont met bijvoorbeeld Norah Jones, maar dan met een wat kinderlijk c.q. jonge inslag.
Johnson schrijft haar liedjes zelf en begeleidt zichzelf daarbij op piano, afgewisseld met gitaar. Het album “All I Ever See In You Is Me” is haar debuut. Wie het album meerdere keren tot zich neemt, zal ontdekken dat de liedjes niet snel gaan vervelen.
De sound van het album lijkt helemaal niet van deze tijd, maar wel van een grote eigenwijze eigenheid met een hang naar het verleden. Vooral bij ‘Bunny’, de opener van het album, valt dat op. Zodra het tweede nummer ‘Throw Out Your Mirror’ inzet, lijkt Johnson meer naar het heden terug te keren. Niet alleen vanwege de sound, maar ook het tempo gaat behoorlijk omhoog.
Wat blijft is de heerlijke zalvende stem van Johnson en de fijne melodielijnen. In deze tweede song is de instrumentatie tevens een stuk steviger dan in de voorzichtige opening van het album.
Een van de fraaie nummers is ‘In Repair’, dat teruggrijpt naar de sound van het openingsnummer ‘Bunny’. Het nummer verhaalt over een geliefde, die als engel is die de ik-persoon bijstaat in het reparatieproces, wat dat proces dan ook wezen mag. Hij houdt haar hand vast en ze houden elkaar vast om zo weer te klimmen naar hoogtes.
Maar eigenlijk is het moeilijk om hoogtepunten te noemen, omdat het album geen zwakke momenten kent. Een echt plaatje om te koesteren dit jaar en zeker in deze feestdagen te beluisteren tussen de kerstmuziek, om het vervolgens een plaatsje te gunnen in de jaarlijst van het afgelopen jaar.
Dit is een voorbeeld van een plaatje dat het waard is om aan te schaffen.

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Het keerpunt / de achteruitkijkspiegel


Ineens kijk je in de achteruitkijkspiegel. Het besef dat, als je naar je muziekcollectie kijkt, de vraag op-popt: kan ik dat allemaal nog eens luisteren in de rest van mijn leven? Wat als ik die collectie op dezelfde manier laat groeien als tot op heden? Kan het ook anders? Moet ik alle muziek die ik mooi vind wel fysiek bezitten? Of……kiezen we toch eens voor streaming en een meer selectieve groei van de fysieke collectie?
Maar dat niet alleen.
Ik schrijf op dit blog tot op heden alleen over nieuwe muziek, maar er is ook nog zoveel ouds dat heel mooi is en nog door velen niet ontdekt. Zal ik daar ook eens over gaan schrijven?

Het delen van historische muziek, die de tand des tijds heeft doorstaan of juist een vertegenwoordiger is van een bepaalde tijd. Beide zijn het luisteren soms meer dan waard!
We moeten de nieuwe muziek niet uit het oog en oor gaan verliezen. Nieuwe muziek met mogelijk toekomstig historische waarde en vooral een representant van de huidige muziekindustrie, tijd en beleving. Misschien gaat deze blog dus wel transformeren naar een mix van beide.
De tijd gaat het leren.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

(fraaie tweede) Songbelt “Unforetold”


Het album “Unforetold” is het tweede album van het trio Songbelt. Centraal in het trio is singer-songwriter Wil Opstals. Maar de rol van fluitist/mondharp speler Ruurd van der Vegt en bassist/producer Theo Liebregts mag niet onderschat worden.
Het was vier jaar wachten na het debuutalbum “Unanswered” dat in 2013 het licht zag. Dat album verscheen in 2016 zelfs nog in een geremasterede versie. Niet alleen vanwege het betere geluid maar zeker ook omdat de eerste editie gewoonweg uitverkocht was geraakt.
Met dit nieuwe album bewijst Songbelt dat ze een constante factor qua sound zijn. Was het eerste album een verzameling liedjes die soms een zeer oude oorsprong hadden, met “Unforetold” laat Opstals de liedjes zien die hij schreef gedurende de ‘pauze’ en die nu zijn verzameld op dit nieuwe album.
Het album opent met een van de troeven: ‘It’s Not Enough’. Een nummer dat de herfst en de verlatenheid uitstraalt. Instrumentaal een compositie met veel ruimte tussen de noten. De dwarsfluitklanken fladderen als afgevallen bladeren door het nummer heen.
Als we toch bezig zijn met de troeven dan kunnen we niet heen om het nummer ‘All Day I Stare’ heen, dat uitblinkt in een fraai intro door Ruurd van de Vegt die met zijn dwarsfluit een van beste intro’s fluit die je maar kan wensen.
De stijl van de muziek van Songbelt is folk, americana, folk-noir, country en hier en daar zijn er ook invloeden van de blues. Dat laatste voel je in een nummer als ‘Moonshiner’. Maar nergens is het heel uitgesproken. Over het algemeen heeft het album een wat sombere, herfstige klank. Uitzondering is bijvoorbeeld het slaapliedje ‘Autumnsong’, al doet de titel wat anders vermoeden.
Al met al heeft Songbelt een album gemaakt dat het waard is om beluisterd te worden, keer op keer. Een fraai plaatje op het juiste moment in het jaargetijde. Luister daarvoor vooral naar ‘Changing Colour’ waar het vallen van het blad wordt bezongen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen