Boxsets 01: (grote invloed op mijn muzieksmaak) Superstars of the 70’s


Met deze box start ik op Facebook en op mijn blog een nieuwe serie. Hopelijk haken er meerdere muziekliefhebbers aan.

Doel is om in deze serie boxsets te plaatsen die een belangrijke plaats innemen in je collectie. Dat kunnen verzamelboxen zijn maar ook carrièreoverzichten of heruitgaven van belangrijke albums met veel extra’s. Het zijn altijd sets van twee of meer cd’s of lp’s die niet zijn uitgebracht als het volgende nieuwe album van de artiest. Laten we er 25 uit de de kast proberen te halen.
Ik trap deze serie af met een box met 4 LP’s die ik begin jaren zeventig kocht. Volgens mij voor het luttele bedrag van tien gulden. Maar deze verzameling heeft een heel belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van mijn muzieksmaak. Ik maakte voor het eerst kennis met artiesten en lange composities die ik niet kende van de Veronica TOP40.
Artiesten die tot op dat moment aan mijn gezichtsveld en mijn oren onttrokken waren. Wat te denken van de artiesten als Alice Cooper, The Doors, Roberta Flack, Jefferson Ariplane, Crosby, Stills and Nash, Jimi Hendrix, Todd Rundgren, Deep Purple, Led Zeppelin, Jackson Browne, Emerson, Lake and Palmer, Black Sabbath en Yes om er maar een paar te noemen.

Deze muziek deed mijn oren openen voor albummuziek. Veel van de genoemde artiesten zijn later dan ook in de vorm van volledige albums toegevoegd aan mijn verzameling. Als je moet wennen aan de lange versies van ‘Whole Lotta Love’ en ‘Roundabout’ en dat lukt met succes dan ben je eigenlijk reddeloos verloren als liefhebber. Dan wil je daar meer van horen. Dat is dan ook gebeurd. Het einde van alleen hitsingles kopen en verzamel lp’s met alleen maar hitjes was voorbij. De liefde voor de albummuziek was geboren! Dat is de verdienste van deze pracht verzamelaar die wellicht bij vele wat oudere muziekliefhebbers op dezelfde manier in de kast is komen te staan. Een mooi begin van een nieuwe serie. Volgen jullie mij in het delen van deze belevenissen als ik jullie tag? Zou leuk zijn!