20110214 Lynne Hanson @ Meneer Frits Eindhoven


Lynne Hanson speelt op Valentijnsdag bij Meneer Frits in Eindhoven. Haar derde album “Once The Sun Goes Down” is net uitgebracht. Na een tour door Duitsland is nu Nederland aan de beurt. Vanavond speelt ze als voorprogramma van de uit Wales afkomstige Martyn Joseph. Naar later blijkt tijdens het interview is het de enige keer dat Hanson als support act optreed. Ze is er eigenlijk wel blij mee omdat ze fan is van Joseph en anders graag naar het concert had willen komen.
Voor haar optreden heb ik de gelegenheid gekregen om haar te interviewen. Backstage in de opslag van de keuken, die voor de gelegenheid is ingericht als kleedkamer, neemt Lynne uitgebreid te tijd om vragen te beantwoorden. “Ik ben nu voor de derde keer in Nederland omdat ik het hier fijn vind om te spelen en het publiek is fijn om voor te spelen. In Nederland heb ik veel recensies gekregen over mijn albums. Het lijkt dat Amerikaanse en Canadese singer-songwriters hier erg gewaardeerd worden.”
In oktober van vorig jaar won haar liedje ‘Rest Of My Days’ de Coleen Peterson Songwriter Award in haar thuisland Ontario, Canada. ” Het geeft erkenning. Hoe belangrijk de award is buiten Canada is niet duidelijk maar omdat jij er over vraagt heeft het blijkbaar wel de aandacht.
Iedereen weet een Grammy is maar niet iedereen weet wat een Juno is. Ik doe er niets voor om aandacht te krijgen. Ik doe wat ik doe en dat is wat ik wil. De song is gekozen door de jury, ik heb daar niet voor gekozen.
Dat Arcade Fire vandaag een Grammy heeft gewonnen is goed voor bands die in popscene zitten. Het straalt niet af op artiesten zoals ik die in een andere scene zitten. Al zal het feit dat een Canadese band wat wint wel in het algemeen zal afstralen op de muziek scène van Canada.
Dit album is mijn derde en ik weet nu beter hoe ik dingen wil zeggen en zingen. Het album is meer consistent. De onderwerpen zijn zoals bij veel singer-songer writers over de minder mooie kanten van de liefde, observaties en onderwerpen die je tegenkomt. De murder ballad ‘Mary Mary’ gaat natuurlijk niet over iets wat ik zelf heb meegemaakt maar kwam bij me op als een idee om te doen.
“Once The Sun Goes Down” is opnieuw een onafhankelijke release. Door de verschillende distributie afspraken is het op veel plaatsen te koop. Ik verkoop via distribiteurs in Europa, website en CDBaby. Ik heb geen afspraken met grote labels.”
Ondanks het feit dat je albums in eigen beheer uitbrengt kun je van de muziek leven? “Ja ik leef volledig van de muziek maar in juni neem ik een tijdje vrijaf en neem ik een gewone baan om weer een beetje ‘te landen’.
Meestal speel ik vaker eigen optredens dan in een voorprogramma zoals vanavond. Martyn Joseph is een geweldig artiest om in het voorprogramma te staan. Ik ben een grote fan van hem net als voor andere artiesten zoals Justin Rutledge.
Rutledge speelt banjo op het nieuwe album. De muziek scène is heel klein in Canada ook al is het een groot land. Producer David Baxter kende Rutledge al en we zochten een melodische banjo speler en Baxter wist dat hij dat goed zou kunnen doen. Een duet heb ik nooit geschreven dus heb ik Rutledge niet gevraagd om een duet met me te zingen.”
De tweede cd had een verkeerde inlay bij de eerste oplage. Hoe vaak heb je de juiste moeten toesturen aan je fans? “Er zijn er maar tien die gevraagd hebben na het aanbod om de juiste te zenden. Hoeveel albums verkocht zijn weet ik niet omdat ik diverse distributiedeals heb. Ik weet gewoon niet hoeveel er verkocht is.”
Wat zie je als je voorbeelden en wat heeft je beïnvloed? “In mijn jeugd luisterde ik veel naar jazzplaten van Charly Parker en Miles Davis en bluegrass van onder andere Tim Rice.
Gillian Welch wordt ik veel mee vergeleken maar had er nooit eerder naar geluisterd. Maar als je haar kent vertel haar dan dat ik graag met haar wil spelen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.