(fraaie tweede) Songbelt “Unforetold”


Het album “Unforetold” is het tweede album van het trio Songbelt. Centraal in het trio is singer-songwriter Wil Opstals. Maar de rol van fluitist/mondharp speler Ruurd van der Vegt en bassist/producer Theo Liebregts mag niet onderschat worden.
Het was vier jaar wachten na het debuutalbum “Unanswered” dat in 2013 het licht zag. Dat album verscheen in 2016 zelfs nog in een geremasterede versie. Niet alleen vanwege het betere geluid maar zeker ook omdat de eerste editie gewoonweg uitverkocht was geraakt.
Met dit nieuwe album bewijst Songbelt dat ze een constante factor qua sound zijn. Was het eerste album een verzameling liedjes die soms een zeer oude oorsprong hadden, met “Unforetold” laat Opstals de liedjes zien die hij schreef gedurende de ‘pauze’ en die nu zijn verzameld op dit nieuwe album.
Het album opent met een van de troeven: ‘It’s Not Enough’. Een nummer dat de herfst en de verlatenheid uitstraalt. Instrumentaal een compositie met veel ruimte tussen de noten. De dwarsfluitklanken fladderen als afgevallen bladeren door het nummer heen.
Als we toch bezig zijn met de troeven dan kunnen we niet heen om het nummer ‘All Day I Stare’ heen, dat uitblinkt in een fraai intro door Ruurd van de Vegt die met zijn dwarsfluit een van beste intro’s fluit die je maar kan wensen.
De stijl van de muziek van Songbelt is folk, americana, folk-noir, country en hier en daar zijn er ook invloeden van de blues. Dat laatste voel je in een nummer als ‘Moonshiner’. Maar nergens is het heel uitgesproken. Over het algemeen heeft het album een wat sombere, herfstige klank. Uitzondering is bijvoorbeeld het slaapliedje ‘Autumnsong’, al doet de titel wat anders vermoeden.
Al met al heeft Songbelt een album gemaakt dat het waard is om beluisterd te worden, keer op keer. Een fraai plaatje op het juiste moment in het jaargetijde. Luister daarvoor vooral naar ‘Changing Colour’ waar het vallen van het blad wordt bezongen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.